Uusimmat kirjoitukset

Yhteystiedot

Petri Kalmi
Jokipalstatie 24
01840 Klaukkala
044 357 0808
pk@petrikalmi.fiObaman voitto positiivinen asia

Share |

Keskiviikko 5.11.2008 klo 22:41 - petri kalmi


Eilen käytiin maailman tärkeimmät vaalit, joissa onneksi saatiin obama.jpgvoittajaksi demokraattien ehdokas, Barack Obama.  Miehessä on mielenkiintoista karismaa ja hän on loistava puhuja.  Vaikka tietääkin että Yhdysvalloissa presidentti on vain suuren taustaryhmänsä keulakuva on kuitenkin aihetta odottaa politiikan muutosta.  Politiikan muutosta suuntaan, joka tyydyttää paremmin yleiseurooppalaista näkemystä.

Sinänsä USA:n vaalijärjestelmä on outo. Kansakunnan johtajaksi ei välttämättä valita vaalissa eniten saanutta ehdokasta.  Esimerkiksi vuoden 2000 vaaleissa jolloin nuorempi Bush valittiin ensimmäistä kertaa, vastaehdokas Al Gore sai enemmän ääniä kansalta. Monimutkainen järjestelmä, jossa lähes kaikissa osavaltioissa  enemmän ääniä saanut ehdokas saa koko osavaltion valitsijamiehet, voi johtaa outoihin tuloksiin.  Tosin esimerkiksi Mainessa valitsimiehet määräytyvät suhteessa äänimääriin.

Onneksi tällä kertaa Ralph Nader, amerikkalaisen kuluttajaliikkeen pioneeri ei päässyt pilaamaan demokraattien juhlaa. Aiemmin myös muut ns. kolmannet ehdokkaat ovat meinanneet sekoittaa koko aasien ja norsujen kisan. Mm vuonna 1992 texasilainen miljardööri Ross Perot sai 19 % vaaleista ja todella järisytti tulosta.

Olen ollut kolmissa viime vaaleissa vaalien alla USAssa ja pitää sanoa että paikallinen media on täpötäynnä tunnelmaa.  Eikä vain media vaan vaalit näkyvät kaikkialla. Amerikkalaiset osaavat tehdä happeningin kaikesta.

Äänestysprosentti nousi korkealle. Lähes 2/3 äänesti.  Loistava asia demokratian kannalta, huono asia lompakkoni kannalta, koska hävisin pullon hyvää punaviiniä vedossa.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini