Uusimmat kirjoitukset

Yhteystiedot

Petri Kalmi
Jokipalstatie 24
01840 Klaukkala
044 357 0808
pk@petrikalmi.fiSuomalaiset ja mahdollisuuksien taitaminen

Share |

Keskiviikko 27.10.2010 klo 20:51 - pk


kiviniemi_keskusta-akatemiassa.jpgTänään pidetyssä Keskusta-Akatemiassa teemana olivat muuttuva maailmanjärjestys ja Suomeen vaikuttavat ulko- ja turvallisuuspolitiikan voimakentät. 

Alustajina seminaarissa olivat puhetta johtanut (yläsavolainen) Seppo Kääriäinen, (eteläsavolainen (Bryss.)) Olli Rehn ja (eteläpohjalainen (Hels.)) Mari Kiviniemi. Kommentoijina professorit (yläsavolainen) Raimo Väyrynen ja (eteläsavolaisilta juurilta ponnistava) Henrik Meinander.  Poikkeuksena yleiseen sääntöön savolaiset puhujat ottivat vastuun puheistaan ja lausuivat viisauksiakin. Väyrynen kertoi projektin savolaisen  määritelmän - se on aloitusta vaille valmis!

Kääriäinen korosti lähihistoriasta Suomen kykyä tehdä oikeita ratkaisuja oikeaa aikaan.  Suomi on tehnyt itsetuntoista ja realistista politiikkaa. Seppo korosti myös laajan poliittisen konsensuksen tärkeyttä ulkopolitiikassa. 

Rehn totesi että  nykyisin talous ja talousvoimasuhteet korostuvat yli turvallisuuspolitiikan.  Suomen etu on avoimuus ja yhteistyö. Protektionismi on myrkkyä tällaiselle ulkomaankaupasta riippuvaiselle valtiolle.  Menestysresepti Suomen pärjäämiseen on kyky jatkuvaan sisäiseen uudistamiseen yrittäjyyden, yhteiskunnallisen avautumisen ja yhteiskunnallisen eheyden kautta. Biotalous ja vihreä kasvu ovat  suomalaisten maakuntien vahvuus.

Kiviniemi näki tärkeänä että Suomella on kattava ja kykenevä edustautuminen maailmalla suoraan omassa määräysvallassamme. Tällöin eivät EU-edustustot pelkästään riitä Suomen ulkopolitiikalle. Ennakoiminen on entistä tärkeämpää.

Arktisen alueen merkitystä tulevaisuudessa ei voi aliarvioida. Pohjoismaat ja Suomi hyötyvät arktisen alueen merkityksen kasvusta. Sijaintimme ja luonnonolosuhteidemme ansiosta meillä on mahdollista saada hyötyä ja suhteellista etua.

Kommenttipuheenvuoroissa Väyrynen korosti että Suomen tulee olla tulevaisuudessa päättäväinen, "hard headed".  Meinanderkin toi esille sen että vallitsevan tilanteen mukaisen politiikan ohella tulee olla strategia miten valmistaudutaan tulevaisuuteen. Strategia voi olla erilainen kuin nykyinen EU:n yhteisten arvojen korostus. Meinander myös korosti geopolitiikan merkitystä.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini