Uusimmat kirjoitukset

Yhteystiedot

Petri Kalmi
Jokipalstatie 24
01840 Klaukkala
044 357 0808
pk@petrikalmi.fiTurismia sodan varjossa

Share |

Sunnuntai 6.3.2011 klo 19:22 - pk


tornista_hautmaa_ja_kaup.jpgKuuntelin äsken lenkillä Yleltä kulttuurimatkailuohjelmaa, jossa puhuttiin mm sotaturismista.  Eli matkoista jotka suuntautuvat joko sodan keskellä tai maahan jossa sota on loppunut vastíkään.  Ajatus kuulostaa absurdilta mutta kyseinen keskustelu toi kuitenkin mieleen muutamia viime vuoden matkojani.

Kävimme viime keväänä tapaamassa erästä tuttua suomalaista naisjuristia Sarajevossa. Hän toimii siellä EU:n rahoittamassa hankkeessa konsultoimassa maan eli Bosnia-Herzegovinan vankilaolojen järjestämisestä.  Kaupungissa tulee jatkuvasti vastaan puolentoistakymmentä vuotta sitten käydyn sodan ja usean vuoden piirityksen jättämät jäljet vastaan. Ne näkyvät kaduilla ja taloissa luodin- ja kranaatinjälkinä.  Ja ne näkyvät ennen kaikkea ihmisten kasvoissa ja kuuluvat tarinoissa. Järkyttävää.

Toinen viime kesänä tehty matka suuntautui Laatokan Karjalaan. Vaikka siellä sota loppui jo yli 65 vuotta sitten on senkin jäljet näkyvissä.  Useassa paikassa talot olivat tarkalleen siinä kunnossa, kun ne olivat meiltä suomalaisilta jääneet. Uutta kestävää ei ollut rakennettu nimeksikään. Metsistä löytyi juoksuhaudat, korsut ja piikkilankaesteet.  Näkyi jäljet siitä, kun kaikki on jätetty rempalleen eikä mistään, etenkään yhteisestä kukaan pidä huolta.

Kyllä Suomi on hieno maa asua!

Avainsanat: matkailu, sota, Sarajevo


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini