Uusimmat kirjoitukset

Yhteystiedot

Petri Kalmi
Jokipalstatie 24
01840 Klaukkala
044 357 0808
pk@petrikalmi.fiOmakotiasujan ahdingosta

Share |

Lauantai 19.3.2011 klo 9:54 - pk


Viime aikojen metropolikeskustelussa on etenkin Helsingin omakotitalo2.jpgkokoomuslaiset ja vihreät ottaneet kannan, että kehäkolmosen ulkopuolista rakentamista tulisi rajoittaa voimakkaasti.  Erityisesti asuntoministeri Jan Vapaavuori on hallinnonalallaan tuonut esille näitä ajatuksia.  Samoin Osmo Soininvaara on voimakkaan keskittämisen kannalla.

Kuitenkin suomalaisista Sitran tutkimuksen mukaan 88% kannattaa oikeutta valita oma asuinpaikkansa.  Tutkimukset myös osoittavat sen, että suomalaiset haluavat asua väljästi ja luonnonläheisesti.  Onnellisuustutkimukset taas ovat osoittaneet että ns kehyskuntien ihmiset ovat onnellisempia ja tyytyväisempiä kuin Helsingin asukkaat.  Edellä mainittujen keskittämispoliitikkojen opit eivät siis lähde tutkimustiedosta vaan pelkästä valtapolitiikasta. 

Kehyskunnissa sekä Vantaan ja Espoon kehäkolmosen ulkopuolisilla alueilla tyypillisin asuntomuoto on pientalo.  Pientalojen asukkaita on rankaistu viime vuosina erityisesti energiaverojen ja kiinteistöverojen korotuksilla.  Prosentuaalisesti nämä korotukset ovat aivan toista luokkaa kuin julkisuudessa esillä olevat tulo- tai pääomaverojen muutokset.

Kiinteistöveroissa valtiovalta säätää liikkumavaran, jonka sisällä kunnat tekevät omat päätöksensä.  Valitettavan usein kunnat ovat käyttäneet valtaansa raskaalla kädellä ja veroissa liikutaan haitarin ylätasolla. Kehyskunnissa erityisesti SDP on ollut ajamassa näitä korotuksia.

Energiaverojen muutoksilla on ollut toisaalta kansantaloudellisia tavoitteita, toisaalta energian säästöön liittyviä tavoitteita.  Jokainen sähkölaskuaan tarkkaan lukeva voi kuitenkin todeta että nyt ollaan kipurajalla.  Sen verran rajuja muutokset ovat olleet.  Lisäsuolansa tähän tuovat vielä etäluettavat sähkömittarit, joiden syystä siirrytään tasatuista laskuista todellisen kulutuksen mukaiseen laskutukseen.  Toivomme leutoja talvia!

Rakentamisessa ollaan kiristämässä määräyksiä rajua vauhtia.  Ilmastonmuutos keppihevosena ollaan tuomassa sen laatuisia muutosmääräyksiä, mitä ei ole missään edes kokeiltu.  Pahimmillaan voi olla niin, että parinkymmenen vuoden jälkeen kirotaan yleisesti Vapaavuoren ministeriajan homeisia umpiotaloja.  Rakennusteollisuus on tästä virkamiehiä varoitellut jo kotvan aikaa.  On arvioitu, että vuoden 2005 jälkeen tehdyt määräykset ja nyt pitkällä valmistelussa olevat määräykset nostavat omakotitalon rakentamisen hintaa 25-30 %:ia. Ihan järkyttävä luku.

Toivotaan seuraavaan eduskuntaan kansanedustajia, jotka tuntevat keskivertosuomalaisen arkirealismin. 

 

 

Avainsanat: omakotitalo, energia, kiinteistöverotus, rakentamismääräykset


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini