Uusimmat kirjoitukset

Yhteystiedot

Petri Kalmi
Jokipalstatie 24
01840 Klaukkala
044 357 0808
pk@petrikalmi.fiUudenmaan Erätulien avajaispuhe Klaukkalassa 27.11.2011

Share |

Maanantai 28.11.2011 klo 9:13 - pk


Arvoisa erätulien suojelija, hyvät eränkävijät ja luonnon ystävät.  ilves.jpgHyvä yleisö.

Minulla on ilo ja kunnia toivottaa teidät tervetulleiksi kahdennenkymmenennen toisen kerran järjestettävään Uudenmaan Erätulet –tapahtumaan. Tapahtumaan, jonka pääjärjestäjät ovat Suomen Metsästäliiton Uudenmaan piiri ja Nurmijärven kunta. Tapahtuman järjestelyvastuun saimme Nummi-Pusulan kunnalta ja luovutamme sen eteenpäin Orimattilan kaupungille.  Todettakoon, että jos tänä vuonna tapahtuma järjestetään kosteassa syyssäässä, niin viime vuonna vastaavan tapahtuman aikaan oli pakkasta yli 20 astetta, vuodet eivät siis todellakaan ole veljeksiä.

Pääjärjestäjän Suomen Metsästäliiton Uudenmaan piirin tarkoituksena on sopeuttaa maamme ikivanha eränkäynti ja sen perinteet nykyaikaan mukautuvaksi henkistä ja ruumiillista kuntoa kehittäväksi ja luonnon läheisyyteen vieväksi urheilumuodoksi. Näitä päämääriä silmälläpitäen se vaalii eränkäyntikulttuuria sekä edistää ja kehittää alueensa metsästys- ja riistanhoito-oloja. Se on myös metsästäjäliiton ja niiden yhdyssiteenä, jotka harrastavat metsästystä ja riistanhoitoa sekä niiden edellyttämää luonnonsuojelua. Niinpä täälläkin tapahtumaan osallistuvien joukossa on paikkakunnan yli kymmenen metsästysseuran ohella muuan muuassa partiolippukuntia, koiraharrastajia, virkistyskalastajia ja luontoyhdistyksiä unohtamatta yrityksiä, jotka tarjoavat alaan liittyviä palveluja ja tuotteita.

Toinen pääjärjestäjä on Nurmijärven kunta. Olemme Suomen suurin maalaiskunta.  Ylitimme 40.000 asukkaan rajan kuluvan vuoden alussa.  Kuntamme väestön valtaosa asuu kolmessa suuremmassa taajamassa, täällä kaupunkimaisessa Klaukkalassa, hallinnollisessa keskuksessa Nurmijärven kirkonkylässä ja teollisessa taajamassa Rajamäellä.  Näiden edellä mainittujen taajamien lisäksi kunnassamme on kymmenkunta vireää kylää.

Kuntamme ikärakenne on nuorekas, meillä on paljon lapsiperheitä. Logistinen sijaintimme on mainio  ja kuntamme kehityskuvassa arvioidaan kunnan kasvavan myös tulevaisuudessa reipasta vauhtia. Yrityksiä varten olemme perustaneet ja olemme perustamassa useita uusia yritysalueita.

 Kuntamme on pinta-alaltaan laaja ja täällä löytyy taajamien ohella myös suuria pelto-, metsä- ja suoalueita.  Tuossa muutaman sadan metrin päässä sijaitsee esimerkiksi Natura suojeltu Isosuo, jossa liikkuessa tuntee olevansa erämaassa.  Monipuolisessa luonnossamme viihtyy luonnollisesti myös laaja joukko eläinlajeja.  Ei ole mitenkään tavatonta nähdä luonnossa liikkuessa hirviä, peuroja, kauriita, kettuja tai jopa ilveksiä.  Viihtyypä kuntamme alueella myös sudet ja karhut.

Kunnat profiloituvat usein siellä vaikuttavien tai vaikuttaneiden kuntalaisten mukaan.  Nurmijärvestä puhuttaessa ei voi olla mainitsematta suurta luonnon ja eränkäynnin ystävää, Palojoen kylässä syntynyttä ja kasvanutta Aleksis Kiveä.  Tämä kansalliskirjailijamme ensinnäkin harrasti luonnossa samoamista ja eränkäyntiä, mutta ennen kaikkea hän siirsi aikalaistensa ja tulevien sukupolvien nautittavaksi osuvia luontokuvauksia lukuisiin teoksiinsa.  Ei tarvitse muuta kun ottaa käteensä Seitsemän veljestä ja paneutua sen tekstiin, niin huomaa miten rikas ja oivaltava suhde kirjailijalla oli luontoon.  Useita Aleksiksen viljelemiä kielikuvia on siirtynyt osaksi normaalia kielenkäyttöä.  Ja ovatpa useat tekstit siirtyneet laulujen sanoiksi.  Metsämiehen laulu tai Laulu oravasta taitavat olla tutut kaikille.  Mainiot  sanat molemmissa.

Aleksi arvosti suuresti luonnossa liikkumista ja niin tulee meidänkin tehdä.  Luonnossa liikkuminen, kuten liikkuminen yleensäkin, edistää kansanterveyttä.  Luonnossa liikkuminen on ekologista, se on virikkeellistä ja tarjoaahan luonto myös monenmoista särvintä ruokapöytäämme. 

Haluaisin näin lopuksi vielä kiittää lukuista joukkoa vapaaehtoisia, joiden talkoopanoksella tämä tapahtuma on synnytetty. Haluan toivottaa teille kaikille nautinnollista ja virikkeellistä päivää.  Julistan tapahtuman virallisesti avatuksi.


 

Avainsanat: erä, metsästys, luonto, luonnonsuojelu, eläinlajit


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini