Uusimmat kirjoitukset

Yhteystiedot

Petri Kalmi
Jokipalstatie 24
01840 Klaukkala
044 357 0808
pk@petrikalmi.fiErikoissairaanhoitojärjestelmää ei saa hajoittaa

Maanantai 1.10.2012 klo 11:51 - pk

Sosiaali- ja terveysministeriö on järjestämässä uudelleen terveys- ja sosiaalisektorin organisointia.  Ajatuksena on hajoittaa nykyinen jako perus- ja erikoissairaanhoitoon ja keskittää toiminnot  esimerkiksi Kataisen hallituksen hellimiin peruskuntiin.

uusimaa.jpg

Erikoissairaanhoito toimii nykyisin parinkymmenen sairaanhoitopiirin johdolla.  Me nurmijärveläiset kuulumme HUSsiin eli Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiriin. Piirissä käyttävät päätösvaltaa Uudenmaan kunnat ja myös HYKSillä on siellä oma kiintiönsä.  Alueella asuu puolitoistamiljoonaa ihmistä, alueen sairaaloihin on keskittynyt paljon erityisosaamista ja esimerkiksi HYKS on rankattu maailmanlaajuisestikin erittäin korkeatasoiseksi sairaalaksi.  Alueen suuri väkiluku ja sairaaloiden korkea taso on mahdollistanut erikoistumisen.  

Joissakin sairaaloissa tehdään enemmän kaihileikkauksia ja lonkkaleikkauksia.  Silmä-, nenä- ja korvasairauksiin on erikoistuttu jossain, samoin naistentauteille ja lasten taudeille on omat yksikkönsä. Keskittämisellä on saatu tutkitusti parempia tuloksia kuin hajauttamalla.  Kun esimerkiksi jotkut lääkärit ovat erikoistuneet lonkkaleikkauksiin, tulokset ovat tilastollisesti paremmat esim toipumisen suhteen.

Hallituksen tarjoama malli, jossa nykyjärjestelmä romutetaan johtaisi valtavaan kustannusten kasvuun ja potilasturvallisuuden jyrkkään laskuun.  Pienemmät 50.000 - 200.000 asukkaan yksiköt joutuisivat investoimaan paljon päällekkäisiin toimintoihin, jotka eivät olisi tehokkaassa käytössä.  Lääkäreitä ja muuta ammattihenkilöitä alettaisiin headhuntata paremmilla eduilla näihin uusiin yksiköihin.  Kansainväliset ketjut tulisivat kuorimaan kermaa rajatuilla valikoimilla.  Helsingin suuret sairaalat pääsisivät vapaasti hinnoittelemaan toimintoja joita esimerkiksi Keski-Uudenmaan kunnat olisivat pakoitettuja ostamaan. Kyse on siis myös potilasturvallisuudesta.  Keskittyminen mahdollistaa myös pidemmät aukioloajat eri tyyppisille spesiaalitoimille.

Hallitus, pitäkää näppinne pois HUSsista.  Sen sijaan voisitte miettiä miten valtion rahoitusta voitaisiin lisätä erikoissairaanhoidolle.  Sinänsä hyvä asia "hoitotakuu" on johtanut siihen että kuntien maksuosuudet kasvavat vuosi vuodelta siitä huolimatta että esimerkiksi HUSsissa tehokkuus on kasvanut.  Eduskunnan pitäisi antaa lakivelvoittensa mukana myös rahat millä velvoitteet täytetään!

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Erikoissairaanhoito, keskittäminen, tehokkuus, leikkaukset, erva-alueet