Uusimmat kirjoitukset

Yhteystiedot

Petri Kalmi
Jokipalstatie 24
01840 Klaukkala
044 357 0808
pk@petrikalmi.fi



Malja EU:n Nobel-palkinnolle

Perjantai 12.10.2012 klo 14:17 - pk

Uutinen tämän vuoden rauhanpalkinnon saajasta hätkähdytti.  Ensin mielen täytti epäusko ja närkästys.  Mutta nyt hetken ajattelun jälkeen pidän valintaa oivana. Maanosamme Eurooppa, joka on ollut koko historiansa sotien näyttämönä on viettänyt erityisesti ytimensä osalta jo lähes 70 rauhan vuotta. Saavutus jolle todellakin tulee nostaa malja!

Mikäli oikein olen historian läksyni niin Euroopan yhdentymisen eräänä virstanpylväänä pidetään 1950-luvun alun Hiili- ja teräsyhteisöä, jonka perustivat entiset vihollismaat Saksa hiilineen, Ranska teräksineen, Italia ja Benelux-maat.  Syntymävuonnani 1957 perustettiin Euroopan talousyhteisö (EEC) ja Atomienergiayhteisö.  Yhdentyminen jatkui vuosikymmenten kuluessa, siihen liittyi yhä uusia maita, mm talousyhteisö EFTA:n jäseniä, joihin Suomikin kuului. Tärkeä tietenkin oli että alueellinen suurvalta Englanti (tai siis Iso-Britannia) siihen liittyi aikaisessa vaiheessa.  Nyt jäseniä on jo 27 ja uusia kandidaatteja kolkuttelee ovilla.

Matkan varrella on menty yhteisiin vaaleihin,  on yhteinen raha ja myös jäsenmaiden lainsäädäntöä ohjaa EU:n hallintoelimissä tehdyt päätökset.

Vaikka kaikki ei olekaan niin täydellisen harmonista, rahaunionissa ei ole kaikki mukana, erilaista ristivetoa on eri asiakokonaisuuksissa niin juuri tänään esilletulevassa roolissa EU on onnistunut loistavasti.  Koko Euroopan historia on aiemmin ollut sotien historiaa.  Välillä vallalla on olleet Kreikkalaiset, välillä Rooma, välillä Espanjan valta on ulottunut pitkälle,  Englanti on ollut sotainen, Ranskalla on olleet vahvat aikansa ja aina sotimaan valmis Saksa on aiheuttanut ruudin kulutusta erityisesti viime vuosisadan alkupuolella.

Suhteessa Neuvostoliittoon ja nykyiseen Venäjään tietenkin myös sotilasliitto Natolla on ollut erityinen merkityksensä. En kuitenkaan uskoisi senkään olleen niin vahvan, jollei Eurooppa muuten olisi yhdentynyt.  Ja nykyisin Eurooppa on aktiivinen toimija jopa sotilaspoliittisesti rauhanturvaajana esimerkiksi Balkanilla.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: rauha, Nobel, EU