Uusimmat kirjoitukset

Yhteystiedot

Petri Kalmi
Jokipalstatie 24
01840 Klaukkala
044 357 0808
pk@petrikalmi.fiVaalilupauksen pitäminen uimahalliasiassa

Maanantai 1.10.2012 klo 15:29 - pk

Vaalilupausten pitämisestä on aina välillä keskustelua.  Aiemmin lupaukset helposti unohtuivat äänestäjiltä mutta nykyisin kun on vaalikoneet vastaukset löytyvät ajankin kuluttua.  Uimahalliasia on kuumentanut tunteita jo parikymmentä vuotta.  Viime kunnallisvaaleja ennen valtaosa valituista valtuutetuista oli Klaukkalan uimahallin rakentamisen puolella ja vain aniharva Rajamäen uimahallin laajennuksen kannalla.  

Viime vuoden budjettivaltuustoon tuotiin suunnitelma muuttaa Rajamäen uimahalli yli 10 miljoonalla eurolla kilpauintikeskukseksi.  Äänestyksessä moni Klaukkalan uimahallin rakentamista kampanjassaan esilletuonut vaihtoikin kantaansa.  Alla on esitetty viime vaaleissa läpimenneiden ja nytkin ehdokkaana olevien vaalilupaukset 2008 ja äänestyskäyttäytyminen 2011.  Itse ainakin toimin mielestäni suoraselkäisesti ja pidin äänestäjille antamani lupauksen.

    VAALIKONE VUODEN 2008      KUNNALLISVAALEISSA ÄÄNESTÄMINEN 
EHDOKKAAN PUOLUE NYKY- RAJAMÄEN  KLAUK- KLAUKKA- RAJAMÄEN
NIMI   TILANNE UIMAHALLIA KALAAN LAAN  YLI 10 M€:N
    SÄILYTET- LAAJENNET- OMA HALLI JA UIMAHALLIN
    TÄVÄ TAVA UIMAHALLI RAJAMÄKEEN LAAJENNUKSEN
          LAAJENNUS RAKENTAMISEKSI
KALMI PETRI KESKUSTA       X   EI
AATELA ELLI SDP     X JAA
ARTELI TERO PERUSS.    X   JAA
HAAPALAINEN JOHANNES KRIST.DEM   X EI
HAARANEN TARJA VIHREÄT   X EI
HANDOLIN KIRSTI KESKUSTA   X EI
HÄGG ARTO KOKOOMUS   X EI
JALAVA MARKKU KOKOOMUS   X JAA
KAINULAINEN MARTTI KOKOOMUS   X JAA
KOPSALA MARITTA VIHREÄT   X EI
KOPTEFF GEORGE SDP/KOK   JAA
KORHONEN VIRPI KESKUSTA   X JAA
KÖPPÄ LASSE KOKOOMUS   X EI
LAUKKANEN SIRKKU VIHREÄT   X EI
LEPOLAHTI HARRI SDP   X EI
MARKKANEN AULIKKI SDP JAA
MEROS PÄIVI SDP/VIHR   X EI
MEROS TIMO SDP/VIHR   X EI
MÄKELÄ OUTI KOKOOMUS   X JAA
NIEMI HANNA KOKOOMUS   X EI
NIINISTÖ JUSSI PERUSS.   X JAA
PAULANTO KAISU KESKUSTA   X EI
PELLINEN SEPPO KESKUSTA   X JAA
PELTONEN JUHA SDP   X JAA
RUOTI HANNELE KESKUSTA   X EI
RÄTY VIRPI KOKOOMUS   X EI
SCHILDT MARKKU KOKOOMUS   X JAA
SINISALO-KATAJISTO PETRA SDP   X JAA
SIVULA TAPIO KESKUSTA   X JAA
SUOMINEN KAISA KOKOOMUS   X JAA
TAPIOLINNA MAIJU KESK/PERUS   X JAA
TOIKKANEN HANNU VAS.LIITTO   X JAA
TOIVONEN KALLEPEKKA KESKUSTA   X JAA
VAINIO JARI KOKOOMUS   X JAA
VAULAMO PETRI KOKOOMUS   X JAA
VERTTI PIRKKO VAS.LIITTO   X JAA
VIITALA ELINA PERUSS.   X JAA
VILJAKAINEN JUHANI KESKUSTA       X   EI
LÄHTEET: VAALEISSA 2008 VALITTUJEN VAALIKONEVASTAUKSET NURMIJÄRVEN UUTISTEN VAALIKONEESSA
(NURMIJÄRVEN UUTISTEN JUTTU 23.11.2008)  JA VALTUUSTON 16.11.2011 ÄÄNESTYSLISTA.
MUKANA NE, JOTKA VALITTIIN 2008 VAALEISSA JA JOTKA OVAT NYT EHDOKKAANA

4 kommenttia . Avainsanat: uimahalli, Rajamäki, Klaukkala, vaalilupaus, vaalikone

Tervehdyspuhe Rajamäellä 14.2.2011

Tiistai 15.2.2011 klo 10:24 - pk

Rajamäki valittiin vuoden uusmaalaiseksi kyläksi.  Pidin juhlassa oheisen tervehdyspuheen:

Arvoisat juhlavieraat!

 Minulla on ilo ja kunnia Nurmijärven kunnan puolesta onnitella Rajamäkeä vuoden uusmaalaisena kylänä.  Maakuntaliiton hallituksen valinta osoittaa, että Rajamäellä on tehty oikeita asioita.  Valinnan perusteluissa todetaan erityisesti, että Rajamäen kyläyhdistys on esimerkillisesti aktivoinut kyläläiset ajamaan yhteisiä asioita, pitämään huolta asuinympäristöstä ja kehittämään kylää nykyaikaiseksi asuinalueeksi

 Tuo kylän yhteisten etujen ajaminen on huomattu kunnassa useassakin eri otteessa.  Kyläläiset ovat olleet ahkeria tekemään aloitteita kunnan virkamiehille ja päättäjille. Ponnistelujen tuloksena on näinä palvelujen keskittämisen aikoina saatu esimerkiksi terveyspalvelut säilytettyä kylällä.  Olen usein sanonut, että elävän kylän keskeinen tunnusmerkki on kylän oma koulu.  Täällä Rajamäellä on kunnallisia palveluja paljon perinteistä kylää laajemminkin. Täällä on ala-aste, ylä-aste ja jopa lukiokin. On myös päiväkoteja, uimahalli, liikuntatiloja sekä jo mainittu terveyskeskus.

Monessa suhteessa Rajamäki poikkeaakin perinteisestä kyläkäsitteestä.  Syynä on luonnollisesti kylän teollinen historia.  Jo yli sata vuotta sitten vuonna 1888 kylään perustettiin Hyvinkään tehtaan osakeyhtiö, josta kehittyi maan suurin hiivatehdas ja viinapolttimo. Tehtaan sijainnin perusteena oli alueen puhtaat pohjavedet.  Pohjavedet, joiden puhtautta tulee vaalia myös nykyaikana. Vuoden 1919 kieltolain seurauksena tehdas siirtyi Suomen valtiolle, ja kieltolain päätyttyä 1932 perustettiin Oy Alkoholiliike Ab, joka alkoi tuottamaan alkoholijuomia.  Alkoa tai nykyisin Altiaa saa kiittää monesta asiasta Rajamäellä.  Alkon myötävaikutuksella kylässä on mm.  oma kirkko ja jo äsken mainittu uimahallikin.  Tosin Alkon johdosta kylä on joutunut kärsimäänkin.  Molotovin coktailin nimellä kulkevat polttopullot, joita käytettiin tehokkaasti etenkin Talvisodassa, ohjasivat neuvostoliiton pommikoneet usein Rajamäen päälle.  Ja tämän seurauksena taas kylään rakennettiin ilmatorjuntatykkitornit.  Harva suomalainen kylä pystyykään näin hyvin puolustamaan itseään ja etujaan.

Hyvät kuulijat, huolimatta kylän taajamaluonteisuudesta täältä löytyy paljon perinteisen kylän merkkejä.  Jo aiemmin mainittu kyläyhdistys on yksi sellainen.  Samaan aikaan kun kunnan päätaajamassa Klaukkalassa on puolen tusinaa erilaista kyläseuraa, täällä on onnistuttu toiminta keskittämään yhteen.  Ja saatu sitä kautta paljon painoarvoa ja vaikutusvaltaa. Näin Euroopan Unionin vapaaehtoistyön teemavuotena tulee todellakin antaa tunnustus aktiiviselle kyläseuralle.

 Palvelujen säilyttämisen lisäksi yhdistys on vaikuttanut myös kaavoituskysymyksiin, osallistunut yleiseen kunnalliseen keskusteluun ja antanut lausuntoja. Kyläläisillat ja -kyselyt sekä yhdistyksen omat verkkosivut ovat oiva tapa toimia lähellä asukkaita.

Noilta verkkosivuilta ilmenee mm että yksi kyläyhdistyksen ponnisteluista on Kylä kasvattaa -hanke, joka tukee lasten ja nuorten kasvua ja keskusteluttaa vanhempia. Tärkeä asia nykyisin, jolloin nuorten syrjääntyminen on polttava ongelma. Verkkosivuilla kerrotaan myös Rajamäen historiikin olevan työn alla.

Yksi kyläyhdistyksen haasteista on maatilamuseoalueella sijaitsevan arvokkaan Rajamäen talon suojeleminen, historian vaaliminen ja talon valjastaminen asukkaiden, koululaisten ja yhdistysten käyttöön.  

Rajamäellä on myös vilkasta urheilutoimintaa.  Nimeltään tunnetuin, tosin laajemmallakin alueella toimiva on menestyksellinen suunnistusseura Rajamäen Rykmentti, jonka nimen takana on nurmijärveläisen kansalliskirjailijamme Aleksis Kiven kirjoissa usein mainittu kiertävä perhekunta. Voimistelu – ja urheiluseura Rajamäen Kehitys on alueemme menestyksellisimpiä hiihtoseuroja ja kunnostautunut myös juniorijalkapallossa. Viime viikonlopun uutisiin pääsi rajamäkeläinen pesäpalloilu.  Saapa nähdä onko siinä pohjaa jopa lajin erityisseuralle kylään.

Vuoden kylän valinnat ovat sijoittuneet aiemminkin lähialueille.  Valittiinpa lähistöllä sijaitseva Vihtijärvi vuosi sitten vuoden uusmaalaisen kylän lisäksi myös koko Suomen vuoden kyläksi.  Nyt vain toivomaan ja jännäämään tuleeko tämä maanlaajuinen titteli tänne Rajamäellä. Ja tietenkin voimme toivoa, että tulevaisuudessa myös muut Nurmijärven kylät kilpailisivat aktiivisesti titteleistä.  Aktiivisuutta niissä kyllä riittää, kuten olemme havainneet mm Nummenpään ja Suomiehen koulujen lakkauttamisuhan alla.

Toivon Rajamäelle kylänä ja sen kaikille asukkaille menestystä myös tulevaisuudessa.  Vanhan kiinalaisen sananlaskun mukaan kotia valittaessa suurinta taidetta on naapureiden valinta, ei itse asunnon.  Ja juuri naapureiden valinnassa rajamäkeläisiä on onnistanut.  Onhan aktiivinen kyläyhdistys siitä vahva näyttö!

 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: rajamäki, kyläseura, urheilu, kolmas sektori