Uusimmat kirjoitukset

Yhteystiedot

Petri Kalmi
Jokipalstatie 24
01840 Klaukkala
044 357 0808
pk@petrikalmi.fiOmakotiasujan ahdingosta

Lauantai 19.3.2011 klo 9:54 - pk

Viime aikojen metropolikeskustelussa on etenkin Helsingin omakotitalo2.jpgkokoomuslaiset ja vihreät ottaneet kannan, että kehäkolmosen ulkopuolista rakentamista tulisi rajoittaa voimakkaasti.  Erityisesti asuntoministeri Jan Vapaavuori on hallinnonalallaan tuonut esille näitä ajatuksia.  Samoin Osmo Soininvaara on voimakkaan keskittämisen kannalla.

Kuitenkin suomalaisista Sitran tutkimuksen mukaan 88% kannattaa oikeutta valita oma asuinpaikkansa.  Tutkimukset myös osoittavat sen, että suomalaiset haluavat asua väljästi ja luonnonläheisesti.  Onnellisuustutkimukset taas ovat osoittaneet että ns kehyskuntien ihmiset ovat onnellisempia ja tyytyväisempiä kuin Helsingin asukkaat.  Edellä mainittujen keskittämispoliitikkojen opit eivät siis lähde tutkimustiedosta vaan pelkästä valtapolitiikasta. 

Kehyskunnissa sekä Vantaan ja Espoon kehäkolmosen ulkopuolisilla alueilla tyypillisin asuntomuoto on pientalo.  Pientalojen asukkaita on rankaistu viime vuosina erityisesti energiaverojen ja kiinteistöverojen korotuksilla.  Prosentuaalisesti nämä korotukset ovat aivan toista luokkaa kuin julkisuudessa esillä olevat tulo- tai pääomaverojen muutokset.

Kiinteistöveroissa valtiovalta säätää liikkumavaran, jonka sisällä kunnat tekevät omat päätöksensä.  Valitettavan usein kunnat ovat käyttäneet valtaansa raskaalla kädellä ja veroissa liikutaan haitarin ylätasolla. Kehyskunnissa erityisesti SDP on ollut ajamassa näitä korotuksia.

Energiaverojen muutoksilla on ollut toisaalta kansantaloudellisia tavoitteita, toisaalta energian säästöön liittyviä tavoitteita.  Jokainen sähkölaskuaan tarkkaan lukeva voi kuitenkin todeta että nyt ollaan kipurajalla.  Sen verran rajuja muutokset ovat olleet.  Lisäsuolansa tähän tuovat vielä etäluettavat sähkömittarit, joiden syystä siirrytään tasatuista laskuista todellisen kulutuksen mukaiseen laskutukseen.  Toivomme leutoja talvia!

Rakentamisessa ollaan kiristämässä määräyksiä rajua vauhtia.  Ilmastonmuutos keppihevosena ollaan tuomassa sen laatuisia muutosmääräyksiä, mitä ei ole missään edes kokeiltu.  Pahimmillaan voi olla niin, että parinkymmenen vuoden jälkeen kirotaan yleisesti Vapaavuoren ministeriajan homeisia umpiotaloja.  Rakennusteollisuus on tästä virkamiehiä varoitellut jo kotvan aikaa.  On arvioitu, että vuoden 2005 jälkeen tehdyt määräykset ja nyt pitkällä valmistelussa olevat määräykset nostavat omakotitalon rakentamisen hintaa 25-30 %:ia. Ihan järkyttävä luku.

Toivotaan seuraavaan eduskuntaan kansanedustajia, jotka tuntevat keskivertosuomalaisen arkirealismin. 

 

 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: omakotitalo, energia, kiinteistöverotus, rakentamismääräykset

Etäluettavat sähkömittarit tuovat suuria yllätyksiä kotitalouksille

Torstai 17.2.2011 klo 11:55 - pk

etluettava.jpgVuonna 2009 säädetyn asetuksen mukaisesti kotitalouksiin tulee vaihtaa uudet etäluettavat mittarit lähivuosien aikana. Noin kolmannekseen talouksista ne on jo vaihdettukin.  Vaihdon suorittaa alueen sähkönjakelusta vastaava verkkoyhtiö.

Vaihdon tavoitteena on  sähkön säästö, kun kuluttajien oletetaan alkavan seurata sähkön kulutusta nykyistä tarkemmin ja käyttää sähköä järkevämmin.  Tavoite on sinänsä hyvä - säästää sekä kuluttajan kukkaroa että myös luontoa.  Vaihtoon liittyy kuitenkin myös haasteita.

Vaihtaminen ei ole mikään ilmainen toimenpide.  Uudet mittarit aiheuttavat verkkoyhtiöille useiden miljoonien investointikustannuksen.  Mittarin toiminta vaatii myös jatkuvaa linjayhteyttä - busineksen paikka siis teleoperaattoreille.  Edellä mainitut kustannukset luonnollisesti vyöryvät verkkomaksun kautta sähkön kuluttajille.

Suurin kuluttajalle näkyvä muutos uudistuksessa on kuitenkin siirtyminen todellisen kulutuksen mukaiseen laskutukseen.  Tähän asti kuluttajia on normaalisti laskutettu energiayhtiöiden toimesta tasaerin arviolaskutuksena, mikä on sitten tasattu kerran vuodessa joka maksamalla lisää tai saamalla takaisin riippuen siitä, miten hyvin arviolasku on täsmännyt.

Tulevaisuudessa laskut määräytyvät kulutuksen mukaisesti.  Eli nyt tammi-helmikuussa, kun ulkona on paukkunut 20-30 asteen pakkasia jo tovin verran tulee sähkölasku olemaan todella iso verrattuna esimerkiksi heinäkuun laskuun.  Sähkölaskuissa kun puhutaan yleensä sadoista euroista, ei kymmenistä euroista.  Voi mennä monessa perheessä taloudensuunnittelu vaikeaksi!

6 kommenttia . Avainsanat: etäluettava mittari, sähkölasku, pakkaset, energiansäästö

Valoa, voimaa ja energiansäästöä

Torstai 16.10.2008 klo 22:46 - petri kalmi

Nurmijärven Sähkön energiansäästöviikon kanta-shkl.jpgasiakastapahtumassa esiteltiin www.motiva.fi –sivujen virtuaaliohjelma, jossa  jokainen voi testata omaa energiakulutustaan ja ennen kaikkea miten sitä voi vähentää.

Jos huoneen lämpötilaa alentaa kahdella asteella, säästö on merkittävä. Energiatalon huoneissa ilmanvaihdon, valaistuksen ja mm. television ja pyykin rumpukuivauksen energiankulutusta voi seurata ja arvioida.

Energiansäästö kannattaa, mutta säästätkö oikeassa paikassa? Ei kannata keskittyä epäolennaiseen, vaan arvottaa itselle tärkeät kulutuksen kohdat ja pyrkiä säästämään muissa, itselle vähemmän tärkeissä.

2 kommenttia . Avainsanat: energia, sähkö, säästö

Kaukolämpöä omakotitaloihin?

Tiistai 30.9.2008 klo 14:23 - petri kalmi

Nurmijärven Sähkö tuottaa erittäin luontoystävällisesti kaukolämpöä.  Noin 95 % tuotetusta energiasta tuotetaan uusiutuvilla luonnonvaroilla.

 Jotkun kuntalaiset ovat olleet kiinnostuneita saamaan tätä lämpöä koteihinkin.  Selvittelin asiaa ja kuulin että kaukolämmön piirissä on vain hieman toistakymmentä omakotitaloa.  Määrän vähyys johtuu kustannuksista. 

Lämmön siirrossa hävikki on paljon suurempi kuin sähkön siirrossa.  Joten yksittäisen talon liittäminen putkiverkostoon on varsin kallista.  Liittyminen maksaa vähintään pari kolme tuhatta euroa ja taloon tehtävät muutokset kuusi-seitsemän tuhatta euroa.

 Edullisempia tapoja säästää lämmityskuluissa ovat esimerkiksi ilmalämpöpumppu ja talon lisäeristäminen.  Energiaa kannattaa säästää sekä ekologisista syistä että sen kalliin hinnan vuoksi.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: kaukolämpö, energia

Saturday morning fever

Lauantai 20.9.2008 klo 9:13 - petri kalmi

Olin perjantai-illalla Hesassa ravintola Luxissa Keskustan Koti-bileissä. Illan päätähdet olivat Lepsämän raspikurkku Vanhanen sekä kovaa ja korkealta laulava Jenni Vartiainen. Molemmat vetivät settinsä hyvin. Matilla oli asiaa kuten aina. Yhtenä teemana nousi esille viime päivien hittiaihe Puutarhakaupunki vastaan Betonilähiöt.  Eilisen gallupin mukaan 53 % on puutarhakaupungin puolesta ja vain viidennes vastaan.  Eniten betonikaupungin ihailijoita löytyy Vihreistä ja Kokoomuslaisista.  Uskoisin, että jos vastaavan gallupin järjestäisi Nurmijärvellä niin tulos olisi 95 % puutarhakaupungille -5 % betonilähiöille.  Mistähän ne Nurmijärven Kokoomusta ja Vihreitä äänestävät tosissaan haaveilevat? 

Yksi keskeinen tekijä, joka puoltaa Matin ajattelua on energiantuotanto. Kun Nurmijärvellä tuotettavasta kaukolämpöenergiasta 95 % on bioenergiaa niin Helsingissä vastaava osuus on uusiutumattomia luonnonvaroja! Taitaa Demarien Lipposen, Kokoomuksen Vapaavuoren ja Vihreiden Soininvaaran nurmijärveläisten jatkuva mollaaminen ollakin vain huonoa omaatuntoa. 

Katselin mainioista paikallislehdistämme puolueiden ehdokasluetteloita. Huomioni kiinnittyi omaan Keskustan listaan, mikä oli 50 % pidempi kuin muiden suurten puolueiden. Listalla on lähes 40 naista eli noin saman verran kuin Kansallisella Kokoomuksella ja Suomen Sosialidemokraattisella puolueella yhteensä. Ehdokkaita on joka kylältä  ja ammatti- ja ikäjakaumassa on valinnanvaraa varmasti jokaiselle omaa ehdokasta etsivälle. Olen ylpeä porukastamme.

4 kommenttia . Avainsanat: ympäristö, kotivaalit, ehdokkaat, energia

Bioenergiaa Harjulaan

Perjantai 19.9.2008 klo 17:44 - petri kalmi

Minulta on kysytty Nurmijärven Sähkön hallituksen varapuheenjohtajana bioenergian käytöstä kunnassamme. Kunnassa alettiin jo 80-luvulla kehittämään ensimmäisinä Suomessa ennakkoluulottomasti kotimaisen ja uusiutuvan energian tuotantoa. 

Tulokset ovatkin loistavat.  Esimerkiksi tänä vuonna noin 95 % kunnassa käytettävästä kaukolämmöstä on kotoisin bioenergiasta.  Ensi vuonna tullaan Harjulaan rakentamaan bioenergialla toimiva hakevoimala.  Voimala tuottaa lämpöenergiaa, jota jaellaan koteihin kaukolämpöverkoston kautta.  Epäilyksiä, että hakevoimala tuottaa paljon raskasta liikennettä alueelle voi hälventää toteamalla, että ko voimala tarvitsee kuukausittain vain muutamia täyttökertoja. 

4 kommenttia . Avainsanat: bioenergia, Harjula, ympäristö