Uusimmat kirjoitukset

Yhteystiedot

Petri Kalmi
Jokipalstatie 24
01840 Klaukkala
044 357 0808
pk@petrikalmi.fiHSL vai ei?

Maanantai 15.10.2012 klo 17:58 - pk

Tämänpäiväisessä Yliniitun yläasteen vaalitentissä nousi esille HSL-liittyminen. Asia, jota ilman tietoa faktoista olisi helppokin kannattaa.  

Kuitenkin tämän hetkiset faktat puhuvat muuta.  Viime vuonna HSL toimitusjohtaja Suvi Rihtniemen suulla teki valtuustosalissa meille tarjouksen järjestelmään liittymisestä.  Perusfaktat tarjouksessa oli että Nurmijärven pitäisi maksaa laskutavasta riippuen 2-3 miljoonan euron liittymismaksun, liityttäessä meille ei tulisi yhtään vuoroa tai linjaa lisää nykyiseen ja vastineeksi pääsisimme matkustamaan samalla lipulla HSL:n sisällä.

Heidän tarjoama lipun hinta oli kuitenkin parikymppiä kalliimpi kuin nyt on Nurmijärvilippu, jolla esimerkiksi Helsingin keskustaan pääsee sadalla eurolla. Joten liittymisessä ei ole valtaosalle nykyisiäkään bussinkäyttäjiä kuin lisäkuluja.  Tälläkin hetkellä Nurmijärvilipun ohelle voi ostaa lipun, jolla pääsee vaihtamaan HSL-alueella liikennevälinettä.  Tosin tämän lipun käyttäjiä on vain pieni murto-osa koko matkustajamäärästä.

HSL:n kyytiin on lähtenyt Kuuma-kunnista Kerava ja Kirkkonummi. Ne eroavat meistä kuitenkin siten, että pääjoukkoliikenneväline niissä on juna.  Molempien kuntien lisämaksut HSL:lle on olleet miljoonia euroja vuodessa.  Keravalla mietitäänkin vaihtoehtoa HSL:lle.

Tilannetta mutkistaa vielä se, että nykyiset linja-autovuorot ovat luvanvaraisia ja ne aikaisintaankin loppuvat 2014, useat vielä monta vuotta sen jälkeenkin.

Eli pattitilanne jatkuu ainakin jonkun aikaa.  Joukkoliikennelaki kuitenkin velvoittaa meidät järjestämään liikenteen tavalla tai toisella. Tulevalle valtuustolle siis löytyy päätettävää.

Mikäli HSL:ssä ei olisi tuota järjetöntä kynnysmaksua ja toiminta olisi tehokasta niin mikä ei.  Mutta kun...

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: joukkoliikenne, HSL, liikennöintiluvat, joukkoliikennetuki

Liityntäpysäköinti

Torstai 9.10.2008 klo 23:02 - petri kalmi

Joukkoliikennettä tulisi kehittää voimakkaasti.  Klaukkalassa liityntpyskinti.jpgjoukkoliikenteellä nykymuodossaan tarkoitetaan linja-autoyhteyksiä.  Työmatkaliikennettä Helsingin suuntaan vaikeuttaa sopivien liityntäpysäköintipaikkojen puute.  Paikalliset kauppiaat eivät pidä siitä, että kauppojen pihoilla on päivät pitkät muualla käyvien autoja.  Myöskään kunnalla on hyvin vähän paikkoja osoittaa tähän tarpeeseen.

 Yksi tapa helpottaa ongelmaa olisi ottaa ne keskeiset alueet mitkä kunta on eri tavoin hankkinut esimerkiksi Viirinlaaksosta ja muualta Klaukkalasta tähän käyttöön.  Niin kauan kun alueiden lopulliset kaavat ovat valmistumatta ja varsinainen rakentaminen alkamatta voisi ko alueille tasata ja päällystää mm hiekalla kenttiä, joissa pysäköinti voisi tapahtua. Mitä mieltä olette?

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: joukkoliikenne, liikenne, pysäköinti, Klaukkala