Uusimmat kirjoitukset

Yhteystiedot

Petri Kalmi
Jokipalstatie 24
01840 Klaukkala
044 357 0808
pk@petrikalmi.fiMaaseutu arvossaan

Keskiviikko 9.3.2011 klo 10:54 - pk

Osallistuin eilen Helsingissä järjestettyyn maaseutuparlamenttiin.  maaseutu.jpgParlamentissa oli Anttilan ja Pekkarisen ministeripuheenvuorojen lisäksi erittäin hyvä paneeli, jossa poliitikot, tutkijat ja maaseutu-sekä kyläaktiivit esittivät lääkkeitä maaseudun kehittämiseen.

Maaseutu kaiken kaikkiaan on nyt POP. Maaseutuun ja maaseudulla asumiseen myönteisesti suhtautuvien osuus on noussut selvästi.  Kaiken kaikkiaan minunkin hellimä asumisen vapaus on arvossaan. SITRAn tutkimuksen 88 % suomalaisista kannattaa ajatusta, että kansalainen saa itse valita asuinpaikkansa.  Taitaa olla kylmä tieto Kokoomuksen Vapaavuorelle ja Vihreiden Soininvaaralle sekä muille pakkokeskittäjille.

Maaseudun haasteet ovat muuta yhteiskuntaa vaativammat.  Väestön ikääntyminen rassaa ennen kaikkea harvaanasuttua Suomea.  Toisaalta maaseudun tarjoama väljyys, puhtaus, maisematekijät ja sosiaalinen verkosto koetaan erityisen houkuttelevina.  Useiden valtion palvelujen karatessa asutuskeskuksiin ja siirtyessä verkkoon tulee peruspalveluista pitää huolta. 

Kyläkoululla nähdään vielä aiempaakin tärkeämpi rooli maaseudun ylläpitäjänä.  Kyläkoulujen tehtävä on varsin erilainen kuin kaupunkien koulujen. Ne toimivat kylän keskipisteenä jossa parhaimmillaan on toimintaa aamusta myöhään iltaan läpi viikon. 

Maaseutuyrittäminen on monitahoista.  Alkutuotannon ohella matkailulla on merkitystä jo nykyisin.

Yritystoiminnalle maaseutu tarjoaa hyviä mahdollisuuksia.  Jo nykyisinkin innovaatioita syntyy maaseudulla itseasiassa enemmän kuin kaupungeissa väestöön suhteutettuna.  Maaseudun yrittäjyyden edellytyksiä luonnollisesti tulee kehittää.

Näitä kehittämiskohteita ovat ensinnäkin alemman tason tiestön ylläpito sekä laajakaistojen rakentaminen.  Eri toimijoiden neuvontapalveluilla on tärkeä rooli, samoin yrittäjien verkostoitumisella. Yhteisöllisellä yrittämisellä voi olla tärkeäkin rooli - onhan osuustoiminta -aatekin ollut vahvana kautta aikojen ennen kaikkea maaseudulla. Myös oikeiden yrittäjätyyppien etsiminen olisi järkevää.  Kyllä niitä Lillbackoja, Keskisiä ja Vidgrenejä löytyy joka paikasta.

Yhä jatkuva kansainvälistyminen nostaa myös maaseudun arvoa. Suomen maaseutu tarjoaa puhdasta luontoa ja hiljaisuutta.  Lähiruoan  ja luomun merkitys kasvaa koko ajan. Suomen mineraaleiltaan rikas maaperä luo uutta vaurautta moneen osaan maata. 

Maaseudun Tulevaisuus on muutakin kuin lehti!

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: maaseutu, kylät, koulut, yrittäminen, innovaatiot

Seurakunta 450 vuotta

Sunnuntai 12.10.2008 klo 23:13 - petri kalmi

Tänään minulla  oli ilo osallistua Nurmijärven seurankunnan kirkko2.jpgjärjestämiin 450-vuotisjuhliin.  Juhlapäivä alkoi radioidulla juhlajumalanpalveluksella, jatkui lounaalla ja huipentui juhlaan, joka oli muovattu aikakausnäytelmän muotoon. Todella loistava ratkaisu.  Se toi keveyttä raskaan ja tärkeän asian käsittelyyn. 

Olipa kirkossa menneiden aikojen malliin muutama henkilö häpeäpenkissä ja olipa yksi lurjus laitettu jalkapuuhunkin.  Ko roolia näytteli valtuutettukolleegani Risto Hallamaa, josta kaikki totesimme vähemmän totiseen sävyyn, että jopa on löydetty oikea henkilö jalkapuuhun.  Risto on demareiden pitkäaikaisia valtuutettuja, joka ei ole enää ehdolla ja joka on hauskuuttanut valtuustoa erittäin terävästi leikkaavalla sanallisella säilällään.

Seurakunnalla on aikojen eri käänteissä ollut tärkeä rooli kansan sivistämisessä.  Asiassa, josta edelleen tulee pitää vaarin.  Pienten lasten koulunkäyntiä tulee tukea mahdollisimman paljon, jotta heistä tulisi myöhemmin järkeviä nuoria ja yhteiskuntakelpoisia aikuisia.

2 kommenttia . Avainsanat: seurakunta, kirkko, koulu