Uusimmat kirjoitukset

Yhteystiedot

Petri Kalmi
Jokipalstatie 24
01840 Klaukkala
044 357 0808
pk@petrikalmi.fiKuntien yhdistymisselvitys käyntiin

Maanantai 22.7.2013 klo 12:03 - pk

Kahdeksan Keski-Uudenmaan kunnan ja kaupungin yhdistymisselvitys on käynnistynyt pikkuhiljaa.  Käynnistymisselvitystä ohjaa ohjausryhmä, minkä varapuheenjohtajana toimin. 

Heinäkuun alussa voimaan tullut kuntarakennelaki lykkää yhdistymisselvityksen aikataulua siten, että uuden aikataulun mukaisesti selvitys olisi valmis syyskuussa 2014, minkä jälkeen kunnat tekevät omat päätöksensä liittymisistä.

Nurmijärven osalta kahdeksan kunnan yhdistyminen ei näytä erityisen realistiselta.  Poliittiset ryhmät ovat pääosin nykymuotoisen Nurmijärven säilyttämisen kannalla eikä edes Kataisen sateenkaarihallitusta edustavat puolueetkaan ole yhdistämisistä innostuneita.

Kahdeksan kunnan yhteenliittymää heikentäviä tekijöitä ovat alueen asiointisuuntien erilaisuus, selkeän keskuksen puuttuminen sekä se tekijä, että yleensä kuntaliitosten yhteydessä veroäyrit nousevat ja palvelut heikkenevät.  

Itse ihmettelenkin kuntien lahtaamisen pääarkkitehdin kuntaministeri Henna Virkkusen yhdistymisinnon pääperustelua, mikä on kustannussäästöt. Mikään esimerkki kun ei tue moista näkemystä.  

Itse selvitystyötä valmistelevat kunnanjohtajat ja heidän johdollaan kunkin kunnan sektorivastaavat.

Joku varmaan ihmettelee, että miksi tätä selvitetään kun lähes kaikki ovat itsenäisyyden kannalla. Syynä on tietenkin Kataisen hallituksen läpirunnoma laki, minkä perusteella selvitys on pakko.  

Ja taas palaa kuntalaisten ja veronmaksajien rahoja...

1 kommentti . Avainsanat: kunta, nurmijärvi, keski-uusimaa

Sairaanhoitopiirissä tapahtuu

Keskiviikko 17.10.2012 klo 20:23 - pk

Tänään pidetyssä HUSsin valtuuston kokouksessa sai monenlaista tietoa, josta ohessa muutamia faktoja, jotka toivottavasti kiinnostavat:

-Psykiatrisessa hoidossa hyvä nyrkkisääntö on, että laitoksessa osastolla on 16 potilasta, joita hoitaa 20 työntekijää.  Avohoidossa nämä 20 hoitajaa voivat keskimäärin ottaa 4 potilasta päivässä, eli hoitaa 80 potilasta 16 sijaan.  Painopiste on siis selvä.

-Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin, HUSsin suurimmat uudet sairaalahankkeet ovat Lastensairaala, jonka on arvioitu valmistuvan vuonna 2017 ja Traumakeskus, minkä yhteyteen tulee Syöpäkeskus vuonna 2019. Molempien investoinnit ovat erikseen 150-170 miljoonaa euroa. Näiden ohella tietenkin on kokoajan tapahtuva massiivinen korjausrakentaminen. Toisaalta tulee muistaa, että HUS hoitaa yli 1,5 miljoonan uusmaalaisen erikoissairaanhoidon.

-Paljon julkisuudessa ollut tietojärjestelmäuudistus on järjettömän kallis, eli kymmenessä vuodessa on arvioitu sen kustannuksiksi 350-450 miljoonaa euroa.  HUS-alueella kunnat mukaanlukien nykykustannukset ovat n 500 miljoonaa euroa vastaavana aikana.  Vaikka näissä laskelmissa säästö onkin huimasti kymmeniä miljoonia euroja hirvittää siitä huolimatta.

Toisaalta nykyään eri järjestelmistä johtuva hässäkkä on massiivinen.  On laskettu että normaali alueella asuva leikkauspotilas ensimmäisestä lääkärikäynnistä operaation jälkitarkastukseen saakka joutuu prosessiin, missä on käytössä yli tusina eri tietojärjestelmää ja jossa on yhdeksän epäjatkuvuuskohtaa, missä potilastiedot eivät välity järjestelmästä toiseen.  Pöyristyttävää!

- Vaikka HUS onkin käynyt kovan kulukuurin toimintojen hiomisen kautta  uhkaa jäsenkuntia yli prosentin jälkilaskutus. Tämä merkitsee kuntatasolla satoja tuhansia tai miljoonia euroja.  Hoitotakuu yksittäisenä asiana tulee kalliiksi, vaikka hyvä asia onkin!


Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: HUS, uusimaa, sairaala, lapset, talous

Uusimaa tutuksi

Keskiviikko 6.4.2011 klo 18:24 - pk

Tänään alkoi ennakkoäänestys ja vaalikampanja on hektisimmissä vaiheessaan.  Viime viikot ovat sujuneet maakuntamatkailussa tavaten uusmaalaisia turuilla ja turuilla.

Eilen kampanja-autoni vieraili Pornaisissa, Keravalla, Järvenpäässä, Tuusulassa, Hyvinkäällä ja Vihdissä. Tänään vuorossa olivat Vihdin Nummela, Lohja, Raaseporin Karjaa, Karjalohja sekä Nummi-Pusulan molemmat kuntakeskukset.  Vaalijulisteeni ilmestyivät myös Sammattiin.

Sää muodostaa puitteet kierroksen onnistumiselle.  Eilen oli mitä kaunein kevätpäivä, aurinko paistoi ja hanget sulivat silmissä. Ja ihmiset olivat iloisella mielellä.

Tänään taas vettä tuli tihuuttamalla lähes koko päivän.  Sumua oli konsanaan kuin kunnallisvaalien aikaan loppusyksystä. Ihmisiäkin oli liikkeellä eilistä vähemmän. Onneksi sateessakin oli taukonsa ja mm Karjaalla oli päiväsaikaan väkeä runsaasti liikkeellä.

Erityinen kiitos tämän päivän kanssamatkustajilleni.  Tatu Vanhanen toi pitkän puoluetyön tuomaa kokemusta kierrokselle. Hän itse oli ehdokkaana vuonna 1951, eli 60-vuotta sitten! Tatulla on valtava määrä tietoa ja tutkijana osuvaa analyysia asioista. Tatun poika Matti teki loistavan urakan pääministerinä luoviessaan Suomen laman ylitse.

Toinen tukipylväs kiertueella on ollut Handolinin Kirsti, jolla on laaja kontaktiverkko maakunnassa.  Hän kun on ollut nuoresta iästä huolimatta jo pitkään keskustan toiminnassa aina NKL-ajoista alkaen.  Nykyisin hän on mm kunnanhallituksen varapuheenjohtajana.  Viime eduskuntavaaleissa hän oli Vanhasen Merjan vaalipäällikkönä - tuloksena Merjalle ensimmäinen varasija Helsingin vaalipiirissä.

Huomenna kierros jatkuu Nummelassa, Vihdissä ja Karkkilassa. Mukaan mahtuu, kun ilmoittautuu minulle vaikka sähköpostissa.

Pääteemat torikeskusteluissa ovat veropolitiikka, Euromaiden ongelmat, eläkkeiden pienuus ja nuorten syrjäytyminen.  Monta hyvää evästystä on tullut eduskuntauralle.

Kiitän jo nyt minua äänestäneitä ja kehoitan muitakin tekemään vastuullisen valinnan - kirjoittamaan äänestyslipukkeeseen 203.

 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: uusimaa, maakunta, vaalit, äänestäjät

Metropolialueen hallinnosta

Keskiviikko 12.1.2011 klo 10:21 - pk

suomalainen_metropolialue.jpgToissa iltana oli historialliseksi mainittu Helsingin seudun 14 kunnan ja kaupungin valtuustojen yhteinen kokous, missä esiteltiin erinäisiä viimeisen vuoden aikana laadittua seutuselvityksiä.  Seudulle, jota myös metropolialueeksi kutsutaan, ollaan suunnittelemassa omaa hallintoa.  Metropolialueen omaa hallintoa tuntuu tilaisuuden annin perusteella eniten ajavat Helsingin kokoomus pääasiallisena puhemiehenään paikallispoliitikko Jan Vapaavuori, joka toimii myös Kivihiemen ykköshallituksessa asuntoministerinä. 

Hajakannatusta kaksiportainen hallinto tuntui saavan myös muutamilta demareilta, vasemmistoliittolaisilta ja vihreiltä. Näidenkin puolueiden myönteisistä puheenvuoroista valtaosa tuli helsinkiläisiltä poliitikoilta. 

Itseäni suuresti ilahdutti se, että todella harva Helsingin ulkopuolinen taho uutta byrokratiakerrosta kannatti.  Koko hankkeessa on koko ajan sellainen tuntu, että Helsinki hakee muualta maksumiehiä vuosikymmenten aikana tekemiensä huonojen päätösten maksajiksi.  Päätösten, jotka ovat johtaneet mm. kaupungin eri alueiden sosiaaliseen eriarvoistumiseen (segregaatioon).Valtio ja elinkeinoelämä pumppaa Helsinkiin sen pääkaupunkiroolin johdosta vuosittain miljardeja euroja palkkojen ja palvelujen ostojen muodossa. Mutta mikään ei tunnu pääkaupungin ylipaisuneelle ja tehottomalle hallinnolle riittävän.

Eräs osallistuja totesi osuvasti, että jos yrityksellä on kriisi, ei sitä aleta hoitaa hallintoa lisäämällä.  Hallinnon paisuttamisen sijaan tulisi kehittää tuottavuutta, keskittyä perustoimintoihin ja karsia rönsyjä.

Tehdyissä selvityksissä tuntui yksittäinen kansalainen unohtuneen tyystin.  Demokratiatyöryhmän vetäjä totesi kornisti, ettei lähidemokratiaa käsitelty työryhmässä olleenkaan, koska se ei  kuulunut toimeksiantoon.  Ei tietenkään kuulunut, koska tässä helsinkiläisten masinoimassa yhditämishankkeessa juuri se osa-alue tulisi hoidetuksi kaikkein heikoimmin. Ei helsinkiläisiä hallintobyrokraatteja kiinnosta yksittäisen uusmaalainen kuntalaisen näkemys. Päätöksethän tehdään mielellään pienessä piirissä mahdollisimman kaukana kansalaisista.

Metropolin ja koko Uudenmaan kehityksen kannalta oleellista olisi lisätä kuntien vapaamuotoista yhteistyötä, verkostoitumista ja vahvistaa maakuntaliiton roolia!

PS Oheinen kuva on suomalaiselta metropolialueelta Helsingin seudulta

5 kommenttia . Avainsanat: helsingin seutu, uusimaa, metropoli, lähidemokratia

Eduskuntavaaliehdokkuus vahvistettiin

Sunnuntai 21.11.2010 klo 14:11 - pk

Keskustan Uudenmaan piirikokous vahvisti 20.11. uusimaa.jpgeduskuntaehdokkuuteni.  Kampanjani pääteemoja ovat yrittäjyyden ja työnteon edellytysten parantaminen ja Helsingin ulkopuolisen Uudenmaan asukkaiden etujen puolustamisen.  Vain työnteolla ja yrittäjyydellä voimme luoda jakavaraa, jolla kannustamme lapsiperheitä ja turvaamme vanhusväestön tulevaisuuden.

Metropolipolitiikka ollaan suunnittelemassa liian Helsinki-keskeisesti.  Muuta Uuttamaata uhkaa jatkuva kurjistaminen, kun se resursseja riistetään Helsingin pohjattomaan menokitaan. Palvelut pystytään tuottamaan paljon tehokkaammin pienemmissä 20.000-40.000 asukkaan kuntayksiköissä kuin yli puolen miljoonan asukkaan Helsingissä.  Siellä byrokratia maksaa eikä kuntalaisdemokratiasta voida puhua, kun edes kaikista kaupunginosista ei ole edustusta valtuustossa asti.

 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: eduskunta, kansanedustaja, uusimaa, metropoli