Uusimmat kirjoitukset

Yhteystiedot

Petri Kalmi
Jokipalstatie 24
01840 Klaukkala
044 357 0808
pk@petrikalmi.fiIsä Mitro ja minä

Maanantai 6.10.2008 - petri kalmi

Minulla oli tänään ilo osallistua Klaukkalan kirkossa järjestettyyn vanhusten viikon avajaisjuhlaan.  Juhlassa olivat puhujinakirkko.jpg kunnan vanhustyön ja laitoshoidon päällikkö Marita Hägglund, Isä Mitro ja komissaario Markku Tuominen.

Hägglund valaisi kuulijakunnalle kunnan vanhustenhoidon strategiaa, Isä Mitro piti piti hauskan puheen iän merkityksestä ja Markku Tuominen kertoi turvallisuusasioista perehtyen erityisesti poliisihallinnon tuleviin muutoksiin.

Tilaisuuden juonsi rutiinilla vanhusneuvoston puheenjohtaja Aulis Mäkinen ja kaunista yksinlaulua esitti Raita Karpo.  Positiivisimmaksi nurmijärveläiseksi valittu pastori Ari Tuhkanen kertoi seurakunnan ajankohtaisista asioista.

 Itse lausuin lyhyen tervehdyksen yleisölle, jossa oli useita satoja ikäihmisiä ympäri kuntaa.  Tähdensin sitä, että kunnankin toimien tavoitetilana on se, että ikäihmiset voisivat viettää elämäänsä mahdollisimman pitkälle omissa kodeissaan.  Tätä toimintaa tuetaan useilla eri muodoilla.

Osa tulevaa vanhustenhoidon strategiaa on, että kirkonkylään rakennetaan 40-paikkainen asumispalveluyksikkö, jonka tulisi sijaita lähellä terveyskeskusta.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: vanhukset, asumispalveluyksikkö

Tontteja tehostettuun palveluasumiseen

Lauantai 27.9.2008 - petri kalmi

Nurmijärven kunnassa on hyvin poikkeuksellinen ikähaitari.  Lapset ja nuoret ovat yliedustettuina ja vanhukset aliedustettuina verrattuna tyypilliseen suomalaiseen kuntaan.  Vanhusväestö tai pitäisikö sanoa ikäihmisten määrä kasvaa kuitenkin vauhdilla. 

Tällä hetkellä vanhushoidon taso kunnassa on tyydyttävä. Asiantuntijat arvioivat että omaishoito on lähes tavoitetasolla  mutta suurimmat ongelmat ovat suhteessa laitoshoito kontra tehostettu palveluasuminen.

 Terveyskeskuksen vuodeosastoilla on tällä hetkellä noin 40 sairaansijaa vanhuksille, joiden paikka olisi tehostetussa palveluasumisessa. Näille terveyskeskuksen sairaspaikoille olisi tulijoita Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitoalueen sairaaloista. Tämä olisi kuntatalouden ja myös terveydenhoitohenkilöstön motivaation kannalta järkevää.  Kuntataloutta rasittavat jättiläismäiset erikoissairaanhoidon kulut

Kunnan tulee kaavoituksessa varata viipymättä tonttimaata, jotta kuntaan voitaisiin rakentaa 40-paikkainen asumispalveluyksikkö.  Näkisin luonnollisena, että tällainen yksikkö rakennetaan terveyskeskusten läheisyyteen. 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: palvelut, vanhukset, terveyskeskus