Uusimmat kirjoitukset

Yhteystiedot

Petri Kalmi
Jokipalstatie 24
01840 Klaukkala
044 357 0808
pk@petrikalmi.fiVapaaehtoistyön arvostus ei saa jäädä vain juhlapuheisiin

Torstai 10.3.2011 klo 9:49 - pk

Kuluva vuosi 2011 on nimetty EU:n vapaaehtoistoiminnan teemavuodeksi teemana ”Vapaaehtoisena vaikutat”.vpk.jpg

Teemavuoden tavoitteena on edistää vapaaehtoistyötä, lisätä sen arvostusta ja houkutella mukaan uusia vapaaehtoisia.  Vapaaehtoistyöllä on suuri merkitys niin kansainvälisessä toiminnassa kuin pienyhteisöissä.  Varsin suuri osa esimerkiksi kehitysmaiden avustustoiminnasta on vapaaehtoistyötä.

Nykyisin joka kolmas suomalainen tekee jotain vapaaehtoistyötä. Vapaaehtoistyötä tekeviä järjestöjä ja yhdistyksiä on lukuisia. Ja vapaaehtoistyötä tehdään monella eri sektorilla.

Sosiaalisektorilla tehtävän vapaaehtoistyön merkitys korostuu jatkuvasti kansan ikääntyessä.  Vaikkei vapaaehtoistoiminnan vastuulle voikaan sälyttää varsinaista hoiva- ja sosiaalityöstä on siitä suuri apu. Ja merkittävää on, että siitä on apua sekä autettavalle että auttajalle.  Ei ole myöskään taloudellisesti merkityksetöntä mikäli yhä useampi eläkeläinen osallistuu vapaaehtoistyöhön.  Helsingin Sanomien mukaan eläkeläisten vapaaehtoistyön arvo rahassa mitattuna lähestyy miljardia euroa vuositasolla. 

Vapaaehtoistyötä ei kuitenkaan aina kohdella asiallisesti. Tuntuu että virkamies edesauttaa toista virkamiestä vapaaehtoistoiminnan kustannuksella.  Esimerkki tästä on VPK eli vapaapalokuntatoiminnan toimintaedellytysten kaventaminen.   Toiminta on kaikissa suhteissa erittäin kannatettavaa ja edistettävää. Varsinaisen pelastustehtävien lisäksi vapaapalokunnat tarjoavat laajalti harrastusmahdollisuuksia esimerkiksi nuorille ja naisille. Harjoitukset tarjoavat älyllisiä ja fyysisiä haasteita ja VPK-aate on erittäin yhteisöllistä.

Kuitenkin vapaapalokuntien toimintaa ollaan rajaamassa omassa kunnassammekin.  Lainsäädäntöön perustuen pelastuslaitos on ohjannut hälytystehtäviä aiempaa enemmän vakinaisille palokunnille, joita ylläpidetään meidän verovaroilla.  Vapaaehtoispohjalla ja pienille korvauksilla toimivia vapaapalokuntia kutsutaan nykyisin hälytystehtäviin aiempaa harvemmin.  Ongelma on kahdenlainen.  Tulipalon syttyessä hengenvaara on kiinni usein minuuteista ja sekunneista.  Siksi onkin täysin käsittämätöntä, että esimerkiksi Röykkään ja Lepsämään kutsutaan ensin ammattipalokunta Nurmijärveltä tai usein Vantaankoskelta.  Aiemmin kutsu tuli Perttulan VPK:lle, joka on varmasti nopeammin perillä kuin muualta tulevat. Myös Metsäkylän VPK:n toimintavalmius on varsin hyvällä tasolla.

Tämä nykyinen käytäntö voi johtaa siihen, että todellisten pelastustehtävien jäädessä minimiin taito ja ennen kaikkea sitoutuminen vapaapalokuntatoimintaan heikkenee.  Veepeekoolaisille on tarjolla muitakin harrastusmahdollisuuksia, joissa pääsee harjoittelun lisäksi myös toimimaan.  Aiempi toimintamalli tulee palauttaa!

2 kommenttia . Avainsanat: vapaaehtoistyö, VPK, virkamiehet, sosiaalisektori,