Uusimmat kirjoitukset

Yhteystiedot

Petri Kalmi
Jokipalstatie 24
01840 Klaukkala
044 357 0808
pk@petrikalmi.fiVuokra-asuntoja tarvitaan mutta kunkin kunnan omilla ehdoilla

Keskiviikko 19.9.2012 klo 21:24 - pk

Asuntoministeri Krista Kiuru (SDP) kutsui suureellisesti metropolialueen päättäjät ratkomaan alueen asuntotilannetta.  Tilaisuus oli pettymys. Sisältönä oli tilastovyörytys kalvoilla, jotka ainakin me päätöksentekijät olemme nähneet moneen kertaan.  Tilaisuudessa ei tullut yhtään uutta ajatusta. Ja tilaisuus loppui ministerin peiteltyyn uhkaukseen: mikäli kunnat tai markkinavoimat eivät saa asuntotuotantoa toimimaan, perustetaan valtio-omisteinen yhtiö yleishyödylliseen rakentamiseen. Krista taitaa olla sen verran nuori ettei muista että usko valtion kaikkivoipaisuuteen toimijana taisi romahtaa jo parikymmentä vuotta sitten, kun kyseisen keskittämisajattelumaailman kirkkain tähti Neuvostoliitto romahti.

Yksi suuri ajatusvirhe ministerillä ja monella muullakin on ARA-vuokratuotantovelvotteiden jakaminen asukasluvun suhteessa kunnille. Kuitenkin ministerin omatkin tilastot osoittavat että vuokra-asuntojen kysyntä on aivan eri luokkaa radanvarsitaajamissa kuin tällaisissa kumipyöräliikenteeseen tukeutuvissa kunnissa kuten esimerkiksi Nurmijärvi, Vihti ja Pornainen.

Kyllä asuntotuotanto toimisi markkinaehtoisestikin mikäli purettaisiin suuri osa siitä kaavoitukseen ja rakentamiseen liittyvästä byrokratiasta ja ohjeistosta, minkä virkamiehet ja lepsut poliitikot ovat rakentaneet kuluneina "hyvinä" vuosina.  Pelkästään rakentamisen määräykset lisäävät rakentamisen hintaa kymmeniä prosentteja.  Kaavoitus kaikkine kuulemis- ja valitusmenettelyineen vie aikaa tavattomasti ja määrittämällä liian yksityiskohtaiset kaavat tekee siitä kallista toteuttaa.

Tilaisuudessa tuli muutama mielenkiintoinen faktakin.  Helsinki aina moittii meitä kehyskuntia laiskasta rakentamistahdista. Itse asiassa tuhatta asukasta kohden Nurmijärvi hakkasi esimerkiksi viime vuonna Helsingin mennen tullen uusien asuntojen määrässä. Kyseisen tilaston perää muuten pitää naapurikaupunkimme Hyvinkää.

Keskimääräinen vuokrataso  PKS-seudulla on 15,09 e neliötä, muualla Suomessa 10,13 e, asuntojen hinta taas 3.341 e pääkaupunkiseudulla, muualla maassa 1.647 euroa.  Tästä tiedosta huolimatta nykyhallituksen tavoitteena on ahtaa metropolialueelle 13.000 asukasta lisää joka vuosi seuraavan kahdenkymmenen vuoden aikana.  Torppaamalla elämisen edellytyksiä muualla maassa tehdään nykyisin hyvin toimeentulevat maakuntien asukkaat velka- tai vuokravankeudessa eläviksi pääkaupunkiseudun torppareiksi.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: vuokra, asunto, metropoli, nurmijärvi