Uusimmat kirjoitukset

Yhteystiedot

Petri Kalmi
Jokipalstatie 24
01840 Klaukkala
044 357 0808
pk@petrikalmi.fiMetropolialueen hallinnosta

Share |

Keskiviikko 12.1.2011 klo 10:21 - pk


suomalainen_metropolialue.jpgToissa iltana oli historialliseksi mainittu Helsingin seudun 14 kunnan ja kaupungin valtuustojen yhteinen kokous, missä esiteltiin erinäisiä viimeisen vuoden aikana laadittua seutuselvityksiä.  Seudulle, jota myös metropolialueeksi kutsutaan, ollaan suunnittelemassa omaa hallintoa.  Metropolialueen omaa hallintoa tuntuu tilaisuuden annin perusteella eniten ajavat Helsingin kokoomus pääasiallisena puhemiehenään paikallispoliitikko Jan Vapaavuori, joka toimii myös Kivihiemen ykköshallituksessa asuntoministerinä. 

Hajakannatusta kaksiportainen hallinto tuntui saavan myös muutamilta demareilta, vasemmistoliittolaisilta ja vihreiltä. Näidenkin puolueiden myönteisistä puheenvuoroista valtaosa tuli helsinkiläisiltä poliitikoilta. 

Itseäni suuresti ilahdutti se, että todella harva Helsingin ulkopuolinen taho uutta byrokratiakerrosta kannatti.  Koko hankkeessa on koko ajan sellainen tuntu, että Helsinki hakee muualta maksumiehiä vuosikymmenten aikana tekemiensä huonojen päätösten maksajiksi.  Päätösten, jotka ovat johtaneet mm. kaupungin eri alueiden sosiaaliseen eriarvoistumiseen (segregaatioon).Valtio ja elinkeinoelämä pumppaa Helsinkiin sen pääkaupunkiroolin johdosta vuosittain miljardeja euroja palkkojen ja palvelujen ostojen muodossa. Mutta mikään ei tunnu pääkaupungin ylipaisuneelle ja tehottomalle hallinnolle riittävän.

Eräs osallistuja totesi osuvasti, että jos yrityksellä on kriisi, ei sitä aleta hoitaa hallintoa lisäämällä.  Hallinnon paisuttamisen sijaan tulisi kehittää tuottavuutta, keskittyä perustoimintoihin ja karsia rönsyjä.

Tehdyissä selvityksissä tuntui yksittäinen kansalainen unohtuneen tyystin.  Demokratiatyöryhmän vetäjä totesi kornisti, ettei lähidemokratiaa käsitelty työryhmässä olleenkaan, koska se ei  kuulunut toimeksiantoon.  Ei tietenkään kuulunut, koska tässä helsinkiläisten masinoimassa yhditämishankkeessa juuri se osa-alue tulisi hoidetuksi kaikkein heikoimmin. Ei helsinkiläisiä hallintobyrokraatteja kiinnosta yksittäisen uusmaalainen kuntalaisen näkemys. Päätöksethän tehdään mielellään pienessä piirissä mahdollisimman kaukana kansalaisista.

Metropolin ja koko Uudenmaan kehityksen kannalta oleellista olisi lisätä kuntien vapaamuotoista yhteistyötä, verkostoitumista ja vahvistaa maakuntaliiton roolia!

PS Oheinen kuva on suomalaiselta metropolialueelta Helsingin seudulta

Avainsanat: helsingin seutu, uusimaa, metropoli, lähidemokratia


Kommentit

16.1.2011 13:54  Kari A. Nurmela

Toivon vain, ettei satdi, synnyin- lapsuus, nuoruus ja koulukaupunkini
tukehdu ahneuteensa.

Tuntuu myös siltä, että Helsingin laajenemisinnon takana on johtajistossa elävääkompleksista itsetunnon kohotuspainetta ja hybristä olla globaalimittakaavassa metropoli.

16.1.2011 13:57  Kari A. Nurmela

Toivon vain, ettei Stadi, synnyin- lapsuus, nuoruus ja koulukaupunkini
tukehdu ahneuteensa.

Tuntuu myös siltä, että Helsingin laajenemisinnon takana on johtajistossa elävääkompleksista itsetunnon kohotuspainetta ja hybristä olla globaalimittakaavassa metropoli.

16.1.2011 15:00  Reijo Kivilehto

Metropolihössötystä löytyy omasta kunnastamme. Kokoomus haluaa Nurmijärven lähtevän vouhotukseen mukaan.

Näin pikkukylän asukkaana täytyy perustella hiukan: Kirkonkylän ja Klaukkalan riidellessä kunnan rahojen jaosta pikkukylät saavat muruja pöydältä.

Metropilaan kuuluvana Röykkä olisi vain kylä, jossa on ihana uimaranta...

Siis ollaan uusimaalaisia maalaisia.
toivoo entinen kaupunkilainen

17.1.2011 9:04  Pohjois-Pohjanmaalta terveisiä

Mielenkiintoinen tuo kommentti, ettei tehostusta saada aikaan hallintoa lisäämällä, vaan päin vastoin. Joskus mietityttää, voisiko tehostamistoimet siis kustannusleikkaukset toteuttaa käyttämällä hyväksi sitä tietoa, joka työn suorittajilla on. Miten homma hoituisi tehokkaammin. Usein tehostus käynnistyy budjettileikkauksin, mikä aiheuttaa kohteessa vastustusta, koska ei ole kohdetta juurikaan kuultu.

24.2.2011 10:41  coach7store

Knowledge and talent come only from practice.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini