Uusimmat kirjoitukset

Yhteystiedot

Petri Kalmi
Jokipalstatie 24
01840 Klaukkala
044 357 0808
pk@petrikalmi.fiNurmijärvi kuntien kärkeä nyt ja tulevaisuudessa

Maanantai 22.10.2012 klo 11:28 - pk

Tämänpäiväisessä Helsingin paikallislehdessä Heösingin Sanomissa oli asiantunteva juttu kuntien taloudellisesta vahvuudesta.  Siinä todettiin kotikuntamme osalta että olemme jo nykyisin aivan kärkisijoilla kaikkien kuntien joukossa, ja näillä näkymin vuonna 2030 olisimme kolmantena Kauniaisten ja Espoon jälkeen.  Tällä hetkellä kuntamme menot kuntalaisten ansiotuloihin verrattuna ovat hieman yli 20 % eikä tilanne oleellisesti muutu seuraavan parinkymmenen vuodenkaan aikana.  

Todettakoon, että Helsingin, minkä vaikutusvaltaan meidät yritetään tavalla tai toisella ajaa, vastaava tunnusluku nyt ja tulevaisuudessa on lähes puolta heikompi kuin meillä!  Samoin Vantaan suhdeluvut ovat parikymmentä prosenttia meitä huonommat.

Joten kokoomuksen Kataisen ja Virkkusen ajamaan kuntien pakkoliitoksiin meillä ei todellakaan ole tarvetta.  Nurmijärvi on ja pysyy vahvana peruskuntana, mikäli päätöksenteko vain pysyy vastuullisten käsissä.  Keskusta on ollut kolmissa viimeisissä vaaleissa keskeinen vaikuttaja Nurmijärvellä, toivottavasti niin jatkossakin.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: kuntatalous, asukkaat, pääkaupunkiseutu, helsinki

Malja EU:n Nobel-palkinnolle

Perjantai 12.10.2012 klo 14:17 - pk

Uutinen tämän vuoden rauhanpalkinnon saajasta hätkähdytti.  Ensin mielen täytti epäusko ja närkästys.  Mutta nyt hetken ajattelun jälkeen pidän valintaa oivana. Maanosamme Eurooppa, joka on ollut koko historiansa sotien näyttämönä on viettänyt erityisesti ytimensä osalta jo lähes 70 rauhan vuotta. Saavutus jolle todellakin tulee nostaa malja!

Mikäli oikein olen historian läksyni niin Euroopan yhdentymisen eräänä virstanpylväänä pidetään 1950-luvun alun Hiili- ja teräsyhteisöä, jonka perustivat entiset vihollismaat Saksa hiilineen, Ranska teräksineen, Italia ja Benelux-maat.  Syntymävuonnani 1957 perustettiin Euroopan talousyhteisö (EEC) ja Atomienergiayhteisö.  Yhdentyminen jatkui vuosikymmenten kuluessa, siihen liittyi yhä uusia maita, mm talousyhteisö EFTA:n jäseniä, joihin Suomikin kuului. Tärkeä tietenkin oli että alueellinen suurvalta Englanti (tai siis Iso-Britannia) siihen liittyi aikaisessa vaiheessa.  Nyt jäseniä on jo 27 ja uusia kandidaatteja kolkuttelee ovilla.

Matkan varrella on menty yhteisiin vaaleihin,  on yhteinen raha ja myös jäsenmaiden lainsäädäntöä ohjaa EU:n hallintoelimissä tehdyt päätökset.

Vaikka kaikki ei olekaan niin täydellisen harmonista, rahaunionissa ei ole kaikki mukana, erilaista ristivetoa on eri asiakokonaisuuksissa niin juuri tänään esilletulevassa roolissa EU on onnistunut loistavasti.  Koko Euroopan historia on aiemmin ollut sotien historiaa.  Välillä vallalla on olleet Kreikkalaiset, välillä Rooma, välillä Espanjan valta on ulottunut pitkälle,  Englanti on ollut sotainen, Ranskalla on olleet vahvat aikansa ja aina sotimaan valmis Saksa on aiheuttanut ruudin kulutusta erityisesti viime vuosisadan alkupuolella.

Suhteessa Neuvostoliittoon ja nykyiseen Venäjään tietenkin myös sotilasliitto Natolla on ollut erityinen merkityksensä. En kuitenkaan uskoisi senkään olleen niin vahvan, jollei Eurooppa muuten olisi yhdentynyt.  Ja nykyisin Eurooppa on aktiivinen toimija jopa sotilaspoliittisesti rauhanturvaajana esimerkiksi Balkanilla.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: rauha, Nobel, EU

Maaseutu arvossaan

Keskiviikko 9.3.2011 klo 10:54 - pk

Osallistuin eilen Helsingissä järjestettyyn maaseutuparlamenttiin.  maaseutu.jpgParlamentissa oli Anttilan ja Pekkarisen ministeripuheenvuorojen lisäksi erittäin hyvä paneeli, jossa poliitikot, tutkijat ja maaseutu-sekä kyläaktiivit esittivät lääkkeitä maaseudun kehittämiseen.

Maaseutu kaiken kaikkiaan on nyt POP. Maaseutuun ja maaseudulla asumiseen myönteisesti suhtautuvien osuus on noussut selvästi.  Kaiken kaikkiaan minunkin hellimä asumisen vapaus on arvossaan. SITRAn tutkimuksen 88 % suomalaisista kannattaa ajatusta, että kansalainen saa itse valita asuinpaikkansa.  Taitaa olla kylmä tieto Kokoomuksen Vapaavuorelle ja Vihreiden Soininvaaralle sekä muille pakkokeskittäjille.

Maaseudun haasteet ovat muuta yhteiskuntaa vaativammat.  Väestön ikääntyminen rassaa ennen kaikkea harvaanasuttua Suomea.  Toisaalta maaseudun tarjoama väljyys, puhtaus, maisematekijät ja sosiaalinen verkosto koetaan erityisen houkuttelevina.  Useiden valtion palvelujen karatessa asutuskeskuksiin ja siirtyessä verkkoon tulee peruspalveluista pitää huolta. 

Kyläkoululla nähdään vielä aiempaakin tärkeämpi rooli maaseudun ylläpitäjänä.  Kyläkoulujen tehtävä on varsin erilainen kuin kaupunkien koulujen. Ne toimivat kylän keskipisteenä jossa parhaimmillaan on toimintaa aamusta myöhään iltaan läpi viikon. 

Maaseutuyrittäminen on monitahoista.  Alkutuotannon ohella matkailulla on merkitystä jo nykyisin.

Yritystoiminnalle maaseutu tarjoaa hyviä mahdollisuuksia.  Jo nykyisinkin innovaatioita syntyy maaseudulla itseasiassa enemmän kuin kaupungeissa väestöön suhteutettuna.  Maaseudun yrittäjyyden edellytyksiä luonnollisesti tulee kehittää.

Näitä kehittämiskohteita ovat ensinnäkin alemman tason tiestön ylläpito sekä laajakaistojen rakentaminen.  Eri toimijoiden neuvontapalveluilla on tärkeä rooli, samoin yrittäjien verkostoitumisella. Yhteisöllisellä yrittämisellä voi olla tärkeäkin rooli - onhan osuustoiminta -aatekin ollut vahvana kautta aikojen ennen kaikkea maaseudulla. Myös oikeiden yrittäjätyyppien etsiminen olisi järkevää.  Kyllä niitä Lillbackoja, Keskisiä ja Vidgrenejä löytyy joka paikasta.

Yhä jatkuva kansainvälistyminen nostaa myös maaseudun arvoa. Suomen maaseutu tarjoaa puhdasta luontoa ja hiljaisuutta.  Lähiruoan  ja luomun merkitys kasvaa koko ajan. Suomen mineraaleiltaan rikas maaperä luo uutta vaurautta moneen osaan maata. 

Maaseudun Tulevaisuus on muutakin kuin lehti!

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: maaseutu, kylät, koulut, yrittäminen, innovaatiot

Muuntorangaistuksen poisto väärä päätös

Maanantai 7.3.2011 klo 8:16 - pk

Toissa vuonna tehtiin lainsäädäntöön muutos, joka edusti vihreiden maailmanparantamisfilosofiaa parhaimmillaan.  Oikeusministeri Tuija Brax (vihreät) jyräsi päätöksen, jolla poistettiin ns muuntorangaistus.  Aiemmin lievistä rikoksista saadut sakkotuomiot muutettiin vankeudeksi, mikäli kyseisiä sakkoja ei maksettu. 

Muuntorangaistuksen poistuminen on selvästi johtanut myymälävarkauksien ja vastaavien rikosten räjähdysmäiseen kasvuun, on vähentänyt sakkojen kautta saatavia verotuloja uutisten mukaan kymmenen miljoonaa euroa ja tehnyt eräällä tavalla rikollisuudesta hyväksyttävän.

Monet ammattirikolliset, jotka ovat osanneet piilottaa omaisuutensa ulosottoviranomaisilta selviävät päivittäisistä välttämättömyyshankinnoista ilmaisesti.  Ruoat kaupasta, viinat alkosta, merkkivaatteet stockalta ja bensat itsepalvelumittareista eikä Visa vingu, korkeintaan varashälyttimet. Ja kassahenkilöiden turvallisuutta uhkaillaan.  Röyhkeydellä pärjää hyvin.

Sen sijaan kunnialliset veronmaksajat maksavat nämäkin kaupalle ja yhteiskunnalle koituvat kulut.

Merkittävänä pidän myös lain moraalisia vaikutuksia nuorisolle.  Lakimuutos antaa täysin väärän signaaliin siitä, mikä on yhteiskunnan tahtotila.

Brax on mainostanut, että uudistus on ollut loistava, koska vankeinhoidon kustannukset ovat laskeneet.  Totta ihmeessä ne ovat laskeneet kun rikollisten annetaan olla vapaana.

Tiedän että lakia synnytettäessä sitä vastaan oli valiokuntakäsittelyssä suuri osa jäsenistä.  Valitettavasti hallituksessa sektoriministeri voi jyrätä älyttömiäkin päätöksiä. Toivottavasti vihreitä ei nähdä seuraavassa hallituksessa mikäli heillä on vastaavia päätöksiä varastossa.

1 kommentti . Avainsanat: sakko, vankeus, muuntorangaistus, vihreät, näpistys, varkaus

Tervehdyspuhe Rajamäellä 14.2.2011

Tiistai 15.2.2011 klo 10:24 - pk

Rajamäki valittiin vuoden uusmaalaiseksi kyläksi.  Pidin juhlassa oheisen tervehdyspuheen:

Arvoisat juhlavieraat!

 Minulla on ilo ja kunnia Nurmijärven kunnan puolesta onnitella Rajamäkeä vuoden uusmaalaisena kylänä.  Maakuntaliiton hallituksen valinta osoittaa, että Rajamäellä on tehty oikeita asioita.  Valinnan perusteluissa todetaan erityisesti, että Rajamäen kyläyhdistys on esimerkillisesti aktivoinut kyläläiset ajamaan yhteisiä asioita, pitämään huolta asuinympäristöstä ja kehittämään kylää nykyaikaiseksi asuinalueeksi

 Tuo kylän yhteisten etujen ajaminen on huomattu kunnassa useassakin eri otteessa.  Kyläläiset ovat olleet ahkeria tekemään aloitteita kunnan virkamiehille ja päättäjille. Ponnistelujen tuloksena on näinä palvelujen keskittämisen aikoina saatu esimerkiksi terveyspalvelut säilytettyä kylällä.  Olen usein sanonut, että elävän kylän keskeinen tunnusmerkki on kylän oma koulu.  Täällä Rajamäellä on kunnallisia palveluja paljon perinteistä kylää laajemminkin. Täällä on ala-aste, ylä-aste ja jopa lukiokin. On myös päiväkoteja, uimahalli, liikuntatiloja sekä jo mainittu terveyskeskus.

Monessa suhteessa Rajamäki poikkeaakin perinteisestä kyläkäsitteestä.  Syynä on luonnollisesti kylän teollinen historia.  Jo yli sata vuotta sitten vuonna 1888 kylään perustettiin Hyvinkään tehtaan osakeyhtiö, josta kehittyi maan suurin hiivatehdas ja viinapolttimo. Tehtaan sijainnin perusteena oli alueen puhtaat pohjavedet.  Pohjavedet, joiden puhtautta tulee vaalia myös nykyaikana. Vuoden 1919 kieltolain seurauksena tehdas siirtyi Suomen valtiolle, ja kieltolain päätyttyä 1932 perustettiin Oy Alkoholiliike Ab, joka alkoi tuottamaan alkoholijuomia.  Alkoa tai nykyisin Altiaa saa kiittää monesta asiasta Rajamäellä.  Alkon myötävaikutuksella kylässä on mm.  oma kirkko ja jo äsken mainittu uimahallikin.  Tosin Alkon johdosta kylä on joutunut kärsimäänkin.  Molotovin coktailin nimellä kulkevat polttopullot, joita käytettiin tehokkaasti etenkin Talvisodassa, ohjasivat neuvostoliiton pommikoneet usein Rajamäen päälle.  Ja tämän seurauksena taas kylään rakennettiin ilmatorjuntatykkitornit.  Harva suomalainen kylä pystyykään näin hyvin puolustamaan itseään ja etujaan.

Hyvät kuulijat, huolimatta kylän taajamaluonteisuudesta täältä löytyy paljon perinteisen kylän merkkejä.  Jo aiemmin mainittu kyläyhdistys on yksi sellainen.  Samaan aikaan kun kunnan päätaajamassa Klaukkalassa on puolen tusinaa erilaista kyläseuraa, täällä on onnistuttu toiminta keskittämään yhteen.  Ja saatu sitä kautta paljon painoarvoa ja vaikutusvaltaa. Näin Euroopan Unionin vapaaehtoistyön teemavuotena tulee todellakin antaa tunnustus aktiiviselle kyläseuralle.

 Palvelujen säilyttämisen lisäksi yhdistys on vaikuttanut myös kaavoituskysymyksiin, osallistunut yleiseen kunnalliseen keskusteluun ja antanut lausuntoja. Kyläläisillat ja -kyselyt sekä yhdistyksen omat verkkosivut ovat oiva tapa toimia lähellä asukkaita.

Noilta verkkosivuilta ilmenee mm että yksi kyläyhdistyksen ponnisteluista on Kylä kasvattaa -hanke, joka tukee lasten ja nuorten kasvua ja keskusteluttaa vanhempia. Tärkeä asia nykyisin, jolloin nuorten syrjääntyminen on polttava ongelma. Verkkosivuilla kerrotaan myös Rajamäen historiikin olevan työn alla.

Yksi kyläyhdistyksen haasteista on maatilamuseoalueella sijaitsevan arvokkaan Rajamäen talon suojeleminen, historian vaaliminen ja talon valjastaminen asukkaiden, koululaisten ja yhdistysten käyttöön.  

Rajamäellä on myös vilkasta urheilutoimintaa.  Nimeltään tunnetuin, tosin laajemmallakin alueella toimiva on menestyksellinen suunnistusseura Rajamäen Rykmentti, jonka nimen takana on nurmijärveläisen kansalliskirjailijamme Aleksis Kiven kirjoissa usein mainittu kiertävä perhekunta. Voimistelu – ja urheiluseura Rajamäen Kehitys on alueemme menestyksellisimpiä hiihtoseuroja ja kunnostautunut myös juniorijalkapallossa. Viime viikonlopun uutisiin pääsi rajamäkeläinen pesäpalloilu.  Saapa nähdä onko siinä pohjaa jopa lajin erityisseuralle kylään.

Vuoden kylän valinnat ovat sijoittuneet aiemminkin lähialueille.  Valittiinpa lähistöllä sijaitseva Vihtijärvi vuosi sitten vuoden uusmaalaisen kylän lisäksi myös koko Suomen vuoden kyläksi.  Nyt vain toivomaan ja jännäämään tuleeko tämä maanlaajuinen titteli tänne Rajamäellä. Ja tietenkin voimme toivoa, että tulevaisuudessa myös muut Nurmijärven kylät kilpailisivat aktiivisesti titteleistä.  Aktiivisuutta niissä kyllä riittää, kuten olemme havainneet mm Nummenpään ja Suomiehen koulujen lakkauttamisuhan alla.

Toivon Rajamäelle kylänä ja sen kaikille asukkaille menestystä myös tulevaisuudessa.  Vanhan kiinalaisen sananlaskun mukaan kotia valittaessa suurinta taidetta on naapureiden valinta, ei itse asunnon.  Ja juuri naapureiden valinnassa rajamäkeläisiä on onnistanut.  Onhan aktiivinen kyläyhdistys siitä vahva näyttö!

 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: rajamäki, kyläseura, urheilu, kolmas sektori

Metropolialueen hallinnosta

Keskiviikko 12.1.2011 klo 10:21 - pk

suomalainen_metropolialue.jpgToissa iltana oli historialliseksi mainittu Helsingin seudun 14 kunnan ja kaupungin valtuustojen yhteinen kokous, missä esiteltiin erinäisiä viimeisen vuoden aikana laadittua seutuselvityksiä.  Seudulle, jota myös metropolialueeksi kutsutaan, ollaan suunnittelemassa omaa hallintoa.  Metropolialueen omaa hallintoa tuntuu tilaisuuden annin perusteella eniten ajavat Helsingin kokoomus pääasiallisena puhemiehenään paikallispoliitikko Jan Vapaavuori, joka toimii myös Kivihiemen ykköshallituksessa asuntoministerinä. 

Hajakannatusta kaksiportainen hallinto tuntui saavan myös muutamilta demareilta, vasemmistoliittolaisilta ja vihreiltä. Näidenkin puolueiden myönteisistä puheenvuoroista valtaosa tuli helsinkiläisiltä poliitikoilta. 

Itseäni suuresti ilahdutti se, että todella harva Helsingin ulkopuolinen taho uutta byrokratiakerrosta kannatti.  Koko hankkeessa on koko ajan sellainen tuntu, että Helsinki hakee muualta maksumiehiä vuosikymmenten aikana tekemiensä huonojen päätösten maksajiksi.  Päätösten, jotka ovat johtaneet mm. kaupungin eri alueiden sosiaaliseen eriarvoistumiseen (segregaatioon).Valtio ja elinkeinoelämä pumppaa Helsinkiin sen pääkaupunkiroolin johdosta vuosittain miljardeja euroja palkkojen ja palvelujen ostojen muodossa. Mutta mikään ei tunnu pääkaupungin ylipaisuneelle ja tehottomalle hallinnolle riittävän.

Eräs osallistuja totesi osuvasti, että jos yrityksellä on kriisi, ei sitä aleta hoitaa hallintoa lisäämällä.  Hallinnon paisuttamisen sijaan tulisi kehittää tuottavuutta, keskittyä perustoimintoihin ja karsia rönsyjä.

Tehdyissä selvityksissä tuntui yksittäinen kansalainen unohtuneen tyystin.  Demokratiatyöryhmän vetäjä totesi kornisti, ettei lähidemokratiaa käsitelty työryhmässä olleenkaan, koska se ei  kuulunut toimeksiantoon.  Ei tietenkään kuulunut, koska tässä helsinkiläisten masinoimassa yhditämishankkeessa juuri se osa-alue tulisi hoidetuksi kaikkein heikoimmin. Ei helsinkiläisiä hallintobyrokraatteja kiinnosta yksittäisen uusmaalainen kuntalaisen näkemys. Päätöksethän tehdään mielellään pienessä piirissä mahdollisimman kaukana kansalaisista.

Metropolin ja koko Uudenmaan kehityksen kannalta oleellista olisi lisätä kuntien vapaamuotoista yhteistyötä, verkostoitumista ja vahvistaa maakuntaliiton roolia!

PS Oheinen kuva on suomalaiselta metropolialueelta Helsingin seudulta

5 kommenttia . Avainsanat: helsingin seutu, uusimaa, metropoli, lähidemokratia

Summary 2010

Lauantai 1.1.2011 klo 20:00 - pk

kalmi_keskustan_kok.jpgVuoden vaihtuessa on aika miettiä mennyttä vuotta. Työelämän kannalta se oli suurten muutosten aikaa, harrastuspuolella lähes työtä vuorotta ja omassa elämässä varsin tasaista, mukavaa oleilua.

Valtuustovuosi oli edellistä paljon sävyisämpi ja helpompi näin valtuuston puheenjohtajan kannalta.  Tosin kuluneenakin vuonna kokouksille löytyi pituutta. Käytetyt sadat puheenvuorot jakaantuivat varsin epätasaisesti. Muutamalla valtuutetulla on vähintään yksi ja joskus useitakin kantoja lähes asiaan kuin asiaan, kun taas salissa istuu myös valtuutettuja, jotka eivät kertaakaan avanneet suutaan paitsi nimenhuudossa ja äänestyksissä. Budjettikäsittelystä tuli odottamaton, koska ennakko-odotusten vastaisesti budjettineuvotteluissa suuri vastuullinen ryhmittymä löytyikin keskustasta ja siitä vasemmalla olevista ryhmistä. Veroja kuitenkin päätettiin nostaa maltillisesti 0,25 %-yksiköllä.

KUUMA-yhteistyössä, jossa toimin hallituksen puheenjohtajana, reivattiin painopistettä roimasti palveluyhteistyöstä edunvalvonnan suuntaan. Helsingin seudun yhteistyökokouksessa (HSYK) vaikutamme muiden kehyskuntien kanssa metropolialueen kehittämiseen. Yhteistyötä tarvitaankiin, koska muuten Helsinki vie ympäryskuntia halunsa mukaan. Vuoden aikana neljä KUUMAN ulkopuolista kehyskuntaa Kirkkonummi, Vihti, Hyvinkää ja Sipoo tekivät päätökset KUUMAAN liittymisestä.

Maakuntavaltuustossa valmisteltiin puitteita uudelle maakuntakaavalle. Maakuntaliiton rooli tulee korostumaan, koska myös Itä-Uusimaa liittyy Uudenmaan maakuntaliittoon vuodevaihteessa. HUSsin valtuustossa toiminta oli uuden toimitusjohtajan myötä tasapainoisempaa, tosin budjetin ylitysten kanssa taistellaan edelleen . Mukavina tapahtumina vuoden mittaan mieleeni jäivät mm maakuntaparlamentti, puolueristeily ja kyläillat, joita pidettiin tällä kertaa Kirkonkylässä ja Klaukkalassa.

Euroopan Unionin Alueiden komitea, jossa olen varajäsenenä tarjosi oivan näkymän eurooppalaiseen päätöksentekoon.  Osallistuin Belgian Brysselissä ja Tournaissa, Espanjan Leonissa ja Maltan Valettassa aluepolitiikkaa, maatalousasioita ja talouspolitiikkaa käsitteleviin valiokuntien kokouksiin ja puolustin niissä Suomen etua. Kussakin kokouksessa on Suomesta aina kolme edustajaa.

Seurakuntavaalit pidettiin, ja niissä suurimman äänimäärän sai Keskusta.

Merkittävä uusi asia minulle oli lupautuminen kansanedustajaehdokkaaksi ensi kevään eduskuntavaaleissa.  Ehdokkaaksi ilmoittautuminen sai hyvän vastaanoton ja kampanjaa valmistellaan kovalla vauhdilla.

Tein suuria muutoksia työelämässä. Vaihdoin ensin talvella kotimaan liiketoimintavastaavan tehtäväni yhteiskuntasuhteista vastaavaksi johtajaksi. Ja loppukesästä siirryin kokonaan pois kuukausipalkkaisesta työstä yrittäjäksi. Yrittäjätoimintani jakautuu kahteen eri osaan.  Toisaalta harjoitan sijoitustoimintaa ja toisaalta käynnistelen markkinoinnin konsultointiyritystä Kalmi Consultingia. Liityin takaisin Klaukkalan Yrittäjiin vuosikymmenen tauon jälkeen.

Vuoden mittaan tuli matkusteltua hieman yli kymmenessä maassa, uusina kohteina Malta, Bosnia-Herzegovina ja Egypti.  Muunlaista harrastustoimintaa olivat kolme kertausharjoitusta ja alueellisen maanpuolustuskurssin jatkokurssi.  Lunastin keväällä Lopen mökin täysin omakseni, joten mökillä tuli vietettyä enemmän aikaa kuin koskaan.

Kulttuuririennoista voisi mainita Taaborinvuoren näytelmät, Aleksis Kivenpäivän juhlan ja U2:n megakonsertin.

Kuntoilupuolella jäi maraton väliin toista kertaa tällä vuosikymmenellä.  Yli 1000 harjoituskilometristä huolimatta pikku flunssat pätkivät vuoden siten, etten tuota perinteistä vuositavoitetta täyttänyt :-(. Golfikaan ei kehittynyt ja tasoitus pysyi siinä 12 korvilla.

Tapasin vuoden mittaa suuren määrän uusia upeita ihmisiä.  He sekä entiset tutut ja ystävät vaikuttivat keskeisesti siihen, että vuodesta 2010 tuli loistava vuosi!  Kiitos Teille ja heille kaikille!

Tämän vuoden suunnitelmista kerron lähiaikoina.

1 kommentti . Avainsanat: vaalit, eu, kuuma, maakunta

Onko vaalien jälkeistä elämää?

Maanantai 27.10.2008 klo 21:39 - petri kalmi

Tänään oli valtuuston kyselytunti ja Keskustan valtuustoryhmän kokous.  Kokouksessa oli läsnä myös kunnallisjärjestön johtokunta.  Lista-asioiden lisäksi ruodittiin vaaleja.  Vaikka kritiikkiäkin löytyi mm valtakunnallisen kampanjan suhteen totesimme että meillä on loistava yhteen hiileen puhaltava valtuustoryhmä.  Kokouksessa tehtiin valinnat puolueiden välisiin neuvotteluihin.  Neuvotteluihin osallistuvat Kirsti Handolin, Kallepekka Toivonen ja allekirjoittanut, joka toimii myös käsikassarana, mikäli puolueet päättävät pienemmän valmistelevan ryhmän valinnasta edellisten kahden vaalin mukaisesti. 

Tässä vaiheessa haluan vielä kerran esittää kiitokset kunnallisjärjestömme tomeralle puheenjohtajalle Virpi Korhoselle.  Hän oli äärimmäisen aktiivinen ohjatessaan kampanjaamme ja tsempatessaan ehdokkaita useissa ehdokastilaisuuksissa. Hän toimii äänitorvena myös Keskustan puoluevaltuuskunnassa.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: vaalit, keskusta, neuvottelijat

Seurakunta 450 vuotta

Sunnuntai 12.10.2008 klo 23:13 - petri kalmi

Tänään minulla  oli ilo osallistua Nurmijärven seurankunnan kirkko2.jpgjärjestämiin 450-vuotisjuhliin.  Juhlapäivä alkoi radioidulla juhlajumalanpalveluksella, jatkui lounaalla ja huipentui juhlaan, joka oli muovattu aikakausnäytelmän muotoon. Todella loistava ratkaisu.  Se toi keveyttä raskaan ja tärkeän asian käsittelyyn. 

Olipa kirkossa menneiden aikojen malliin muutama henkilö häpeäpenkissä ja olipa yksi lurjus laitettu jalkapuuhunkin.  Ko roolia näytteli valtuutettukolleegani Risto Hallamaa, josta kaikki totesimme vähemmän totiseen sävyyn, että jopa on löydetty oikea henkilö jalkapuuhun.  Risto on demareiden pitkäaikaisia valtuutettuja, joka ei ole enää ehdolla ja joka on hauskuuttanut valtuustoa erittäin terävästi leikkaavalla sanallisella säilällään.

Seurakunnalla on aikojen eri käänteissä ollut tärkeä rooli kansan sivistämisessä.  Asiassa, josta edelleen tulee pitää vaarin.  Pienten lasten koulunkäyntiä tulee tukea mahdollisimman paljon, jotta heistä tulisi myöhemmin järkeviä nuoria ja yhteiskuntakelpoisia aikuisia.

2 kommenttia . Avainsanat: seurakunta, kirkko, koulu

Pääkaupunkialue 2050

Perjantai 3.10.2008 klo 4:40 - petri kalmi

Nurmijärvi on mukana Helsingin metropolikeskustelussa, josspks.jpga tulevaisuutta luodataan aika pitkälle eteenpäin. Tänä vuonna järjestettiin kansainvälinen alueen tulevaisuutta luotaava suunnittelukilpailu Greater Helsinki Vision 2050. 

Uusi valtuusto saa ensi vuonna käsittelyynsä kunnan strategiset linjaukset, joiden yhteydessä tarkastellaan, miten ko selvityksen eri osa-alueita lähdetään kehittämään.Moottoritien ja vanhan kolmostien käytävälle olisi luontevaa luoda työpaikka-alueita.

Greater Helsinki Visionissa lentokentän ympärille, kehä kolmosen ja nelosen sisäpuolelle keskitetään tiivis metropolialue. Sen jatkeeksi voidaan luoda erillisiä kasvukeskuksia, kuten Nurmijärven eri taajamat.

Ko suunnitelmaa voi tarkastella mm googlettamalla ko nimen.

 

2 kommenttia . Avainsanat: pääkaupunkiseutu, tulevaisuus, valtuusto