Uusimmat kirjoitukset

Yhteystiedot

Petri Kalmi
Jokipalstatie 24
01840 Klaukkala
044 357 0808
pk@petrikalmi.fiEtäluettavat sähkömittarit tuovat suuria yllätyksiä kotitalouksille

Torstai 17.2.2011 klo 11:55 - pk

etluettava.jpgVuonna 2009 säädetyn asetuksen mukaisesti kotitalouksiin tulee vaihtaa uudet etäluettavat mittarit lähivuosien aikana. Noin kolmannekseen talouksista ne on jo vaihdettukin.  Vaihdon suorittaa alueen sähkönjakelusta vastaava verkkoyhtiö.

Vaihdon tavoitteena on  sähkön säästö, kun kuluttajien oletetaan alkavan seurata sähkön kulutusta nykyistä tarkemmin ja käyttää sähköä järkevämmin.  Tavoite on sinänsä hyvä - säästää sekä kuluttajan kukkaroa että myös luontoa.  Vaihtoon liittyy kuitenkin myös haasteita.

Vaihtaminen ei ole mikään ilmainen toimenpide.  Uudet mittarit aiheuttavat verkkoyhtiöille useiden miljoonien investointikustannuksen.  Mittarin toiminta vaatii myös jatkuvaa linjayhteyttä - busineksen paikka siis teleoperaattoreille.  Edellä mainitut kustannukset luonnollisesti vyöryvät verkkomaksun kautta sähkön kuluttajille.

Suurin kuluttajalle näkyvä muutos uudistuksessa on kuitenkin siirtyminen todellisen kulutuksen mukaiseen laskutukseen.  Tähän asti kuluttajia on normaalisti laskutettu energiayhtiöiden toimesta tasaerin arviolaskutuksena, mikä on sitten tasattu kerran vuodessa joka maksamalla lisää tai saamalla takaisin riippuen siitä, miten hyvin arviolasku on täsmännyt.

Tulevaisuudessa laskut määräytyvät kulutuksen mukaisesti.  Eli nyt tammi-helmikuussa, kun ulkona on paukkunut 20-30 asteen pakkasia jo tovin verran tulee sähkölasku olemaan todella iso verrattuna esimerkiksi heinäkuun laskuun.  Sähkölaskuissa kun puhutaan yleensä sadoista euroista, ei kymmenistä euroista.  Voi mennä monessa perheessä taloudensuunnittelu vaikeaksi!

6 kommenttia . Avainsanat: etäluettava mittari, sähkölasku, pakkaset, energiansäästö

Teatteri ja puolueiden välinen neuvottelu

Sunnuntai 23.11.2008 klo 14:46 - petri kalmi

Perjantai-iltana olimme valtuuston ja Nurmijärven Sähkön kanssa tauno.jpgvaltuustokauden päätöstilaisuudessa Kansallisteatterissa.  Esityksenä oli Kulkurin laulut - Tauno Palo 100 vuotta.  Musiikkiesityksiä kuultiin menneiltä vuosikymmeniltä.  Mieleeni jäivät erityisesti Seppo Pääkkönen esittämä Ruusu on punainen ja Soila Komin Sakilaistytön valitus.

Teatterin yhteydessä olleessa tilaisuudessa pidettiin lyhyitä puheenvuoroja.  Itse korostin menneen valtuustokauden olleen menestyksellisen - kunnan taloutta on hoidettu hyvin, kuntalaiset ovat voineet hyvin (mm työttömyys ennätyksellisen alhaalla) ja yhteistyön valtuustossa sujuneen mallikkaasti.  Edessä on päivittäisten taantumauutisten mukaan paljon haastavammat ajat.  Toiveenani olisi että konsensushenki säilyisi myös vaikeina aikoina.

Huomenna maanantaina alkavat puolueiden väliset neuvottelut luottamushenkilöpaikoista. Oma toiveeni olisi että neuvottelut olisivat sopuisat ja lopullinen jakomalli muodostuisi matemaattisesti valtuustopaikkojen suhteeseen. Silloin demokratia toteutuisi parhaiten eikä turhia jännitteitä alkavaan haasteelliseen valtuustokauteen jäisi. Kunnallispolitiikassa kun ei ole oppositiota vaan kaikkien tulisi ottaa valtaa ja vastuuta suhteessa painoarvoonsa.

 Mikäli neuvottelut menisivät ajattelemallani vauhdilla pääsisivät puolueet allekirjoittamaan jakosopimuksen vuoden viimeisen valtuuston kokouksen alla joulukuun puolivälissä.Puolueiden sisäiseen työskentelyyn jäisi kaikilla aikaa toista kuukautta.  Kunnanvaltuuston kokouksessa tammikuun lopulla tehdään varsinaiset valinnat.  Toivon mukaan jälleen ilman äänestyksiä. 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: teatteri, sähkö, puolue

Joulupuu on rakennettu, joulu on jo....

Perjantai 17.10.2008 klo 21:54 - petri kalmi

Tänään illansuussa Nurmijärven Sähkön pihassa oli happening, jossa istutettiin joulukuusi.  Kuusen luovutti Nurmijärven kunta yhpuunistutus.jpgtiön 90-vuotisjuhlan kunniaksi.  Nyt sähkön henkilökunnan ei tarvitse viekkaudella enempää kuin vääryydelläkään hankkia kuusta talon pihaan, vaan se on siellä valmiina koristeltavaksi asianmukaisin koristein ja valaistavaksi ehkäpä tuulivoimalla tuotetulla energialla.

Kuusi oli kotoisin nurmijärveläiseltä Handolinin puutarhalta Röykästä. Sen istutukseen osallistui allekirjoittaneen lisäksi muutakin kunnan luottamushenkilöjohtoa ja johtavia viranhaltijoita.

 Nurmijärven Sähkö on tilittänyt kunnalle vuosittain osinkoa parin miljoonan luokkaa, viime vuonna summa oli 1,7 miljoonaa euroa. Tämä tietenkin helpottaa veroäyrin korottamispaineita.

 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: kuusi, sähkö

Valoa, voimaa ja energiansäästöä

Torstai 16.10.2008 klo 22:46 - petri kalmi

Nurmijärven Sähkön energiansäästöviikon kanta-shkl.jpgasiakastapahtumassa esiteltiin www.motiva.fi –sivujen virtuaaliohjelma, jossa  jokainen voi testata omaa energiakulutustaan ja ennen kaikkea miten sitä voi vähentää.

Jos huoneen lämpötilaa alentaa kahdella asteella, säästö on merkittävä. Energiatalon huoneissa ilmanvaihdon, valaistuksen ja mm. television ja pyykin rumpukuivauksen energiankulutusta voi seurata ja arvioida.

Energiansäästö kannattaa, mutta säästätkö oikeassa paikassa? Ei kannata keskittyä epäolennaiseen, vaan arvottaa itselle tärkeät kulutuksen kohdat ja pyrkiä säästämään muissa, itselle vähemmän tärkeissä.

2 kommenttia . Avainsanat: energia, sähkö, säästö

Sähkön valoa ja voimaa tapahtuma

Lauantai 11.10.2008 klo 15:03 - petri kalmi

Vierailin tänään Rajamäen uimahallissa järjestetyssä Nurmijärven Sähkön Valoa ja Voimaa -tapahtumassa. Tilaisuudessa jaettiin uimahalli2.jpgerilaista informaatiota energian järkevästä käytöstä, tarjottiin hernekeittoa ja ohjattiin asiakkaita ilmaisille kuntosalikursseille.  Mm Pumppi ja Easy line sekä Vesijuoksu ja Hydrospinning olivat ohjelmassa.  Ko lajien nimistä en ymmärrä muuta kuin sanan vesi mutta kyllä siellä tuntui osallistujille tulevan hiki.  Seurasin katseella.

 Seurasin myös muuta uimahallin käyttöä. Jälleen kerran tuli selville se, että meille Klaukkalaan tarvitaan ehdottamasti oma uimahalli.  Sen verran täynnä Rajamäen halli oli.

 Palatessani kävin katsomassa eri puolueiden ehdokkaiden esiintymisiä kolmen suurimman taajaman S-Markettien edustoilla.  Herätti monenlaisia mietteitä.  Kuinkahan ihastunut on nuori äiti koittaessaan tunkeutua tihkusateessa kolmen pienen lapsen ja ostostensa kanssa tusinan esitteitään tuputtavan ehdokkaan muurin lävitse kaupan ovella?

Ensi sunnuntaina on  Klaukkalan syysmarkkinat.  Siellä on tilaa esitellä itseään ja asiaansa.  Tervetuloa piipahtamaan ja hakemaan esitteen lisäksi vaikkapa ilmapallo!

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: sähkö, tapahtuma, uimahalli, klaukkala