Uusimmat kirjoitukset

Yhteystiedot

Petri Kalmi
Jokipalstatie 24
01840 Klaukkala
044 357 0808
pk@petrikalmi.fiVuokra-asuntoja tarvitaan mutta kunkin kunnan omilla ehdoilla

Keskiviikko 19.9.2012 klo 21:24 - pk

Asuntoministeri Krista Kiuru (SDP) kutsui suureellisesti metropolialueen päättäjät ratkomaan alueen asuntotilannetta.  Tilaisuus oli pettymys. Sisältönä oli tilastovyörytys kalvoilla, jotka ainakin me päätöksentekijät olemme nähneet moneen kertaan.  Tilaisuudessa ei tullut yhtään uutta ajatusta. Ja tilaisuus loppui ministerin peiteltyyn uhkaukseen: mikäli kunnat tai markkinavoimat eivät saa asuntotuotantoa toimimaan, perustetaan valtio-omisteinen yhtiö yleishyödylliseen rakentamiseen. Krista taitaa olla sen verran nuori ettei muista että usko valtion kaikkivoipaisuuteen toimijana taisi romahtaa jo parikymmentä vuotta sitten, kun kyseisen keskittämisajattelumaailman kirkkain tähti Neuvostoliitto romahti.

Yksi suuri ajatusvirhe ministerillä ja monella muullakin on ARA-vuokratuotantovelvotteiden jakaminen asukasluvun suhteessa kunnille. Kuitenkin ministerin omatkin tilastot osoittavat että vuokra-asuntojen kysyntä on aivan eri luokkaa radanvarsitaajamissa kuin tällaisissa kumipyöräliikenteeseen tukeutuvissa kunnissa kuten esimerkiksi Nurmijärvi, Vihti ja Pornainen.

Kyllä asuntotuotanto toimisi markkinaehtoisestikin mikäli purettaisiin suuri osa siitä kaavoitukseen ja rakentamiseen liittyvästä byrokratiasta ja ohjeistosta, minkä virkamiehet ja lepsut poliitikot ovat rakentaneet kuluneina "hyvinä" vuosina.  Pelkästään rakentamisen määräykset lisäävät rakentamisen hintaa kymmeniä prosentteja.  Kaavoitus kaikkine kuulemis- ja valitusmenettelyineen vie aikaa tavattomasti ja määrittämällä liian yksityiskohtaiset kaavat tekee siitä kallista toteuttaa.

Tilaisuudessa tuli muutama mielenkiintoinen faktakin.  Helsinki aina moittii meitä kehyskuntia laiskasta rakentamistahdista. Itse asiassa tuhatta asukasta kohden Nurmijärvi hakkasi esimerkiksi viime vuonna Helsingin mennen tullen uusien asuntojen määrässä. Kyseisen tilaston perää muuten pitää naapurikaupunkimme Hyvinkää.

Keskimääräinen vuokrataso  PKS-seudulla on 15,09 e neliötä, muualla Suomessa 10,13 e, asuntojen hinta taas 3.341 e pääkaupunkiseudulla, muualla maassa 1.647 euroa.  Tästä tiedosta huolimatta nykyhallituksen tavoitteena on ahtaa metropolialueelle 13.000 asukasta lisää joka vuosi seuraavan kahdenkymmenen vuoden aikana.  Torppaamalla elämisen edellytyksiä muualla maassa tehdään nykyisin hyvin toimeentulevat maakuntien asukkaat velka- tai vuokravankeudessa eläviksi pääkaupunkiseudun torppareiksi.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: vuokra, asunto, metropoli, nurmijärvi

Lahnuksen ampurataa ei saa laajentaa

Maanantai 13.8.2012 klo 8:28 - pk

Lahnuksen ampumarataa, joka sijaitsee Espoon puolella kuntien rajaa, mutta minkä melualue on käytännössä Klaukkalan Harjulassa ja Kuonomäessä, ollaan massiivisesti laajentamassa.  Alueelle on haettu lupaa rakentaa kolme rataa lisää ja muutenkin laajentaa toimintaa nykyisestään seitsemänkertaiseksi nykyisestä 80.000 laukauksesta 560.000:een. Tällöin nykyinen haulikkopainotteisuun muuttuisi kivääripainotteiseksi, jolloin melukin olisi esimerkiksi hirvikiväärien osalta ihan eri luokkaa kuin nykyisin.  Rataa ei ole mainittu vaihemaakuntakaavassa seudullisena eikä maakunnallisena ampumaratana.  Vastusta ehdottomasti toiminnan laajentamista nykyisestään.

1 kommentti . Avainsanat: lahnus, harjula, klaukkala, melusaaste

Minuutin Puoluekokouspuhe Rovaniemellä 2012

Keskiviikko 27.6.2012 klo 10:40 - pk

Hyvä puoluekokousväki

 

Hämäläisten maakuntalaulu päättyy sanoihin, jotka kuvaavat hyvin Rehulan Juhaa, Siinä nimittäin todetaan että “On järkeä, on kuntoa,
jos toimeen tartutaan.”

 

Juhan kohdalla tosin pitää sanoa: “Kun toimeen tartutaan”.  Pitkäaikaisena kansanedustajana, entisenä ministerinä ja eduskunnan  parhaana sosiaali- ja terveysasioiden tuntijana Juha on loistava valinta puolueemme varapuheenjohtajaksi.

 

Tarvitsemme Juhan osaamista, maanläheisyyttä ja yhteistyökykyä tulevissa haasteissa. Vahvan kuntataustan omaavana hän olisi puoluejohdossa vahvistus syksyn kunnallisvaalikampanjassa. Ravimiehenä Juha ei nouse turhaan laukalle vaan jaksaa uupumatta tehdä perustyötä puolueemme menestyksen eteen.

 

Uuden puoluejohdon tueksi tarvitaan puoluetoimistolla jatkamaan kokenut Pappa-Laaninen.

 

Kiitos

 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: puoluekokous, keskusta, Rehula, Laaninen

Ei kuntaliitokselle

Keskiviikko 27.6.2012 klo 10:34 - pk

Oheinen kolumni on julkaistu mm Keski-Uusimaassa, Nurmijärven Uutisissa ja Nurmijärven Vartissa talvella 2012

Jyrkkä ei kuntaliitokselle - perustellusti

 

Kuntaministerin Virkkusen johdolla tehty kuntarakenneuudistus tarjoaa Nurmijärvelle liittymistä Keski-Uudenmaan kuntiin Keravaan, Järvenpäähän ja Tuusulaan. Vaihtoehtona meille tarjotaan nöyryyttävää mallia, jossa hyvin hoidettu kuntamme pilkottaisiin. Liitosesityksiä pystyy vastustamaan perustellusti.

 

Kunnan perustehtävänä on turvata kuntalaisten peruspalvelut. Tutkimuksissa on osoitettu että kunnissa, joissa on 30.000-50.000 asukasta nämä palvelut pystytään tuottamaan optimaalisimmin. Suuruuden ekonomian hyödyt eivät toimi kuntapalveluiden tuottamisessa, koska niiden vaatimat henkilöresurssit on mitoitettu lainsäädännössä. Tilastojen mukaan palvelutuotantomme on selvästi suuria kaupunkeja tehokkaampaa ja kuntalaistemme tyytyväisyys palveluihin on hyvällä tasolla.

 

Kuntamme taloudellinen tilanne on hyvällä tasolla huolimatta siitä, että Nurmijärvi on kasvanut voimakkaasti ja joutunut investoimaan runsaasti. Viime vuoden tuloskin näyttää selvästi
ylijäämäiseltä. Virkkusen työryhmän omassakin arviossa todetaan että ”kokonaistaloudellisesti arvioituna Nurmijärven taloudellinen asema olisi koko maassa kymmenen parhaan joukossa vuonna 2024”!

 

Nurmijärven sijainti erillään kolmikosta Kerava-Järvenpää-Tuusula ei puolla liitosta. Työn perässä itään pendelöijiä on vain muutama sata 40.000 asukkaan kunnassa. Ja muutenkin nurmijärveläiset ani harvoin tarvitsevat kyseisten kuntien palveluja. Liikkuminen itään on hankalaa vähäisen tiestön, etäisyyksien ja olemattoman joukkoliikenteen johdosta.

 

Kuntarakenneuudistusta on perusteltu toisaalta väestön ikääntymiseltä ja toisaalta pyrkimyksenä
työssäkäyntialueiden mukaisiin peruskuntiin. Mahdollisen kuntaliitoksen myötä ei yksikään
nurmijärveläinen nuorenisi, sen sijaan meidän tulisi edelleenkin hoitaa ikääntyvän väestön tarpeet. Työssä käydään paljon kunnan rajojen ulkopuolella, mutta ehdoton valtaosa
kuntalaisista toimii päivittäin kunnan rajojen sisäpuolella.

 

Kunta ei ole vain kunnallistaloudellinen yksikkö. Perustuslaissa todetaan: "Suomi jakautuu kuntiin,
joiden hallinnon tulee perustua kunnan asukkaiden itsehallintoon”. Suomessa hallintojärjestelmät
perustuvat edustukselliseen demokratiaan. Kuntapuolella, jossa tehdään lähipalveluja koskevia päätöksiä, päätöksentekijöiden ja kuntalaisten suhteiden tulisi olla läheiset. Meidän kokoisessa kunnassa päättäjät tunnetaan henkilökohtaisesti ja joka kylältä on edustus päätöksentekoelimissä.

 

Nurmijärven pitäjäjuuret ovat vuosisataisten mittaiset. Meillä on vahvat kulttuuriset ja sosiaaliset perusteet asua ja toimia juuri Nurmijärvellä. Olemme hoitaneet kuntaamme omin voimin tehden siitä yhden maamme tavoitelluimmista ja arvostetuimmista kunnista. Säilyttäkäämme se.

 

Petri Kalmi, Nurmijärven kunnanvaltuuston puheenjohtaja, Keskusta

 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: kunta, nurmijärvi, itsenäisyys, palvelut

Mietteitä talven lähestyessä

Maanantai 28.11.2011 klo 9:40 - pk

Talven lähestyessä luonto alkaa hidastaa - muodikkaasti sanottuna nj_vaakuna.jpgdownshiftaamaan - toimintojaan.  Energia vetäytyy kasveissa juuriin, eläimet täydentävät viimeisiä varastojaan ennen talvea ja ihmisetkin alkavat kerätä vararavintoa.  Jonka kertymisen huomaa yleensä viimeistään tammikuun alussa, mikä on kuntosalien ja painonhallintatuotteiden myynnin kulta-aikaa.

Samaa koskee nettikäyttäytymistänikin. Kesä ja syksy ovat olleet hektisiä ja viestintä on tapahtunut ennen kaikkea sähköpostin ja Facebookin kautta. Nyt on aikaa taas käydä omilla kotisivuillakin. 

Lisäsin tänne muutaman viime päivinä pitämän puheeni tekstit. Ensimmäisen pidin kutsuntatilaisuudessa varusmiespalvelukseen astuville nuorille ja toisen Uudenmaan Eräpäivillä.

Muuten syksyä ovat leimanneet yhä kiihtyvä kuntauudistuskeskustelu sekä kunnassa talousarviokäsittely.

Kuntauudistusta ollaan viemässä täysin hakoteille.  Perustelut kuntaliitoksille täällä Uudellamaalla kumisevat tyhjyyttään.  Argumenteiltä putoaa pohja yksi toisensa jälkeen.  Kuntia yritetään pakkoliittää massiivisiksi kokonaisuuksiksi, vaikka kaikki tutkimukset sanovat että palveluntuotanto on tehokkainta kunnissa, joissa on 30-40 tuhatta asukasta.  Infraa ollaan rakentamassa historiallisin mallein, kun pitäisi katsoa tulevaisuuteen.  Jotenkin tuntuu että Helsinkiläisillä kokoomuslaisilla Jan Vapaavuori etunenässä olisi koko hallitus näpeissään.  Hallituksen uskolliseksi juoksutytöksi nimetyn Henna Virkkusen esitys uusista kuntarajoista nähdään todennäköisesti tammikuun alussa.  Tietenkin voi olla että kokoomuksessa on pelästytty omankin kentän järjen ääntä ja esityksiä lykätäänkin presidentinvaalien jälkeiseen aikaan.

Nurmijärven kunnassa toimintaa on värittänyt toissaviikkoisen valtuuston vastuuttomat päätökset.  Valtuuston enemmistöllä, johon keskeisen tukensa antoi Klaukkalan kokoomuksen enemmistö sekä yksimieliset Persut päätettiin Rajamäelle rakentaa kilpauintikeskus ja kirkonkylään Urheilualue tekojääratoineen.  Päätöksissä ei huomioitu ollenkaan rivikuntalaisen tarpeita.  Kunnan velkataakkaa sen sijaan kasvatettiin siten, että nykyistä velkamäärää, mikä on hieman yli kaksi tuhatta euroa kuntalaista kohden nostetaan parissa vuodessa 50 %.  Silloin olemme velkatasossa kehitysalueiden kuntien kanssa samalla tasolla.  Ja kunnallisveroa tulee korottaa näiden vastuuttomien päätösten johdosta roimasti.

 

1 kommentti .

Uudenmaan Erätulien avajaispuhe Klaukkalassa 27.11.2011

Maanantai 28.11.2011 klo 9:13 - pk

Arvoisa erätulien suojelija, hyvät eränkävijät ja luonnon ystävät.  ilves.jpgHyvä yleisö.

Minulla on ilo ja kunnia toivottaa teidät tervetulleiksi kahdennenkymmenennen toisen kerran järjestettävään Uudenmaan Erätulet –tapahtumaan. Tapahtumaan, jonka pääjärjestäjät ovat Suomen Metsästäliiton Uudenmaan piiri ja Nurmijärven kunta. Tapahtuman järjestelyvastuun saimme Nummi-Pusulan kunnalta ja luovutamme sen eteenpäin Orimattilan kaupungille.  Todettakoon, että jos tänä vuonna tapahtuma järjestetään kosteassa syyssäässä, niin viime vuonna vastaavan tapahtuman aikaan oli pakkasta yli 20 astetta, vuodet eivät siis todellakaan ole veljeksiä.

Pääjärjestäjän Suomen Metsästäliiton Uudenmaan piirin tarkoituksena on sopeuttaa maamme ikivanha eränkäynti ja sen perinteet nykyaikaan mukautuvaksi henkistä ja ruumiillista kuntoa kehittäväksi ja luonnon läheisyyteen vieväksi urheilumuodoksi. Näitä päämääriä silmälläpitäen se vaalii eränkäyntikulttuuria sekä edistää ja kehittää alueensa metsästys- ja riistanhoito-oloja. Se on myös metsästäjäliiton ja niiden yhdyssiteenä, jotka harrastavat metsästystä ja riistanhoitoa sekä niiden edellyttämää luonnonsuojelua. Niinpä täälläkin tapahtumaan osallistuvien joukossa on paikkakunnan yli kymmenen metsästysseuran ohella muuan muuassa partiolippukuntia, koiraharrastajia, virkistyskalastajia ja luontoyhdistyksiä unohtamatta yrityksiä, jotka tarjoavat alaan liittyviä palveluja ja tuotteita.

Toinen pääjärjestäjä on Nurmijärven kunta. Olemme Suomen suurin maalaiskunta.  Ylitimme 40.000 asukkaan rajan kuluvan vuoden alussa.  Kuntamme väestön valtaosa asuu kolmessa suuremmassa taajamassa, täällä kaupunkimaisessa Klaukkalassa, hallinnollisessa keskuksessa Nurmijärven kirkonkylässä ja teollisessa taajamassa Rajamäellä.  Näiden edellä mainittujen taajamien lisäksi kunnassamme on kymmenkunta vireää kylää.

Kuntamme ikärakenne on nuorekas, meillä on paljon lapsiperheitä. Logistinen sijaintimme on mainio  ja kuntamme kehityskuvassa arvioidaan kunnan kasvavan myös tulevaisuudessa reipasta vauhtia. Yrityksiä varten olemme perustaneet ja olemme perustamassa useita uusia yritysalueita.

 Kuntamme on pinta-alaltaan laaja ja täällä löytyy taajamien ohella myös suuria pelto-, metsä- ja suoalueita.  Tuossa muutaman sadan metrin päässä sijaitsee esimerkiksi Natura suojeltu Isosuo, jossa liikkuessa tuntee olevansa erämaassa.  Monipuolisessa luonnossamme viihtyy luonnollisesti myös laaja joukko eläinlajeja.  Ei ole mitenkään tavatonta nähdä luonnossa liikkuessa hirviä, peuroja, kauriita, kettuja tai jopa ilveksiä.  Viihtyypä kuntamme alueella myös sudet ja karhut.

Kunnat profiloituvat usein siellä vaikuttavien tai vaikuttaneiden kuntalaisten mukaan.  Nurmijärvestä puhuttaessa ei voi olla mainitsematta suurta luonnon ja eränkäynnin ystävää, Palojoen kylässä syntynyttä ja kasvanutta Aleksis Kiveä.  Tämä kansalliskirjailijamme ensinnäkin harrasti luonnossa samoamista ja eränkäyntiä, mutta ennen kaikkea hän siirsi aikalaistensa ja tulevien sukupolvien nautittavaksi osuvia luontokuvauksia lukuisiin teoksiinsa.  Ei tarvitse muuta kun ottaa käteensä Seitsemän veljestä ja paneutua sen tekstiin, niin huomaa miten rikas ja oivaltava suhde kirjailijalla oli luontoon.  Useita Aleksiksen viljelemiä kielikuvia on siirtynyt osaksi normaalia kielenkäyttöä.  Ja ovatpa useat tekstit siirtyneet laulujen sanoiksi.  Metsämiehen laulu tai Laulu oravasta taitavat olla tutut kaikille.  Mainiot  sanat molemmissa.

Aleksi arvosti suuresti luonnossa liikkumista ja niin tulee meidänkin tehdä.  Luonnossa liikkuminen, kuten liikkuminen yleensäkin, edistää kansanterveyttä.  Luonnossa liikkuminen on ekologista, se on virikkeellistä ja tarjoaahan luonto myös monenmoista särvintä ruokapöytäämme. 

Haluaisin näin lopuksi vielä kiittää lukuista joukkoa vapaaehtoisia, joiden talkoopanoksella tämä tapahtuma on synnytetty. Haluan toivottaa teille kaikille nautinnollista ja virikkeellistä päivää.  Julistan tapahtuman virallisesti avatuksi.


 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: erä, metsästys, luonto, luonnonsuojelu, eläinlajit

Puhe asevelvollisten kutsuntatilaisuudessa 8.11.2011

Maanantai 28.11.2011 klo 9:11 - pk

KUTSUNTATILAISUUS  8.11.2011armeija.jpg

Nurmijärven kunnan tervehdys

Kunnanvaltuuston puheenjohtaja Petri Kalmi

Kunnioitetut sotiemme veteraanit, herra kenraali, kutsuntalautakunnan jäsenet, hyvät tulevat sotilaat, arvoisat kutsuntatilaisuuden osanottajat.

Olette tänään tilaisuudessa, joka vaikuttaa merkittävästi tulevaisuuteenne. Kutsunta jää varmaan teille hyvin mieleen, niin kuin minullekin aikanaan on jäänyt. Mihin joukko-osastoon haluatte ja mihin pääsette ratkeaa useimpien osalta tänään. Jotkut teistä saavat vapautuksen palveluksesta ja osa tulee suorittamaan kansalaisvelvollisuutensa aseettomassa palveluksessa.

Varusmiesaika on hyvin mieleenpainuva vaihe elämässä. Aina on ollut niin, että asevelvollisuusajan jälkeen miesten, ja varmaan nykyisin myös vapaaehtoisina palvelukseen astuvien naistenkin, saunailtojen ja muiden vastaavien illanviettojen keskustelut kääntyvät aina armeija-aikaan. Jutut armeija-ajasta kääntyivät yleensä siihen, mitä siellä kulloinkin tapahtui – mitä hauskaa siellä tapahtui ja kuinka rankkaa siellä oli. Kaikki armeija-ajan tapahtumat kirjautuivat nuorena hyvin muistiin. Tapahtumat, jotka tasaisen väliajoin sopivassa tilaisuudessa ja ympäristössä tulevat esille. Yleensä vielä käy niin, että kaikki ne rankimmat kokemukset kääntyvät ylpeilyn aiheiksi.  Esimerkiksi tuskin on ketään RUK:n käynyttä,  joka ei muistelisi Kirkkojärven marssia.

Mitä armeija-ajasta yleensä jää käteen - onko se aika vain hukkaan heitettyä aikaa,  josta elämän aikana ei ole mitään hyötyä? Näin varmasti monet teistä ovat aprikoineet ja miettivät vielä tänäänkin armeijaan astumisajan kynnyksellä. Uskon, että varusmiespalvelus antaa varmasti jokaiselle jotain. Useille se antaa tiedollisesti ja taidollisesti pohjaa useilla elämänaloilla tarvittaville taidoille. Johtamistaito on yksi keskeisimmistä taidoista, jolla on kysyntää myöhemminkin. Tulette todennäköisesti myöhemmässä elämässänne törmäämään työhönhakutilaisuuksissa kysymyksiin sotilastaustastanne. Nostaisin johtamistaidon rinnalle myös sosiaalisen kanssakäymisen taidon.  Taidon, jota tarvitaan jokaisessa toimessa ja työyhteisössä nykyisin ja tulevaisuudessa. Fyysinen kuntonne tulee myös varmasti kehittymään armeijassa.  Monet teistä varmaan saavat sieltä kipinän jatkuvaan fyysisen kunnon ylläpitoon myös tulevaisuudessa.  Nurmijärven kunnassa on parhaillaan valmisteilla suunnitelma, jonka avulla varusmiespalvelukseen astuvat nuoret voivat ohjatusti kohottaa kuntoaan.  Uskoisin että aloite johtaa tuloksiin jo lähikuukausien aikana.

Useille armeija-aika on myös ensimmäisiä tilaisuuksia, jolloin joudutte tai pääsette olemaan pitempiäkin aikoja erossa perheestänne ja läheisistänne.  Tämäkin on osa elämän koulua. Tosin toisin kuin minun aikanani Suomen puolustusvoimat vapauttaa teidät todennäköisesti hyvin paljon nopeammin ja useammin lomille. Itse aikoinani olin yli kuukauden kasarmilla ennen ensimmäistä lomaa. Tänä päivänä armeijassa palveluaikana keskitytään entistä tiiviimmin oppimiseen ja viikonloput ovat pääsääntöisesti vapaat. Ihan järkevää monestakin syystä.

Tulevat varusmiehet!

Varusmiesaikana teille muodostuu suuri joukko uusia ystävyyssuhteita eri puolilta Uudenmaan maakuntaa ja myös muualta maasta kotoisin oleviin varusmiehiin. Jos ette muuta tupakavereistanne muista niin ainakin varusmiehen sukunimen ja kotipaikkakunnan. Niinpä palvellessanne te olette myös oman kotikuntanne Nurmijärven lähettiläitä ja edustajia – Nurmijärven kunnan mainosmiehiä ja markkinoijia parhaasta päästä. Te kerrotte omalla olemuksellanne, tekemisillänne ja käytöksellänne myös kotikunnastanne Nurmijärvestä. Toivon, että se kuva ja mahdollisesti jopa jotkut tiedon jyväset, joita kunnastamme annatte, ovat positiivisia.

Hyvät tulevat varusmiehet!

Olkaa positiivisella mielellä ja muistakaa, että teillä on etuoikeus ja velvollisuus palvella itsenäisen Suomen puolustusvoimissa. Itsenäisen Suomen, jonka vapauden ovat esi-isänne verellään lunastaneet.

Teillä tulee olemaan mielenkiintoinen ja varmasti unohtumaton aika elämässänne – nauttikaa siitä. Olen vakuuttunut, että pääosa niistä taidollisista, tiedollisista ja fyysisistä asioista, mitä palvelusajasta itsellenne saatte, ovat hyödyksi myös tulevaa ammattianne ja elämäänne varten. Aiemman kokemuksen ja saamieni viestien mukaan nurmijärveläiset ovat hyvin menestyneet niissä joukko-osastoissa, joissa he ovat palvelleet. Kotikuntanne Nurmijärven puolesta toivotan Teille antoisaa varusmiesaikaa ja hyvää kutsuntapäivää.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: varusmies, armeija, nuoret,

Helsingin seudun liikennejärjestelmästä

Tiistai 24.5.2011 klo 20:55 - pk

Osallistuin tänään Helsingissä HLJ seminaariin alustajana ja paneelin osanottajana.  Seminaarissa käytiin lävitse juuri valmistuneen Helsingin seudun liikennejärjestelmäsuunnitelman valmistumista ja eteenpäin vientiä.  Suunnitelmassa määriteltiin tärkeimmäksi lähiaikojen hankkeeksi ns KUHA-hankkeet, eli pienet kustannustehokkaat hankkeet, kuten esim kevyen liikenteen väylät, liityntäpysäköinnin, meluntorjunnan ja tavaraliikenteen palvelualueet.

Kärkihankkeiden listalla ovat myös mm Klaukkalan ja Hyrylän itäisen ohikulkuteiden toteuttaminen.  Suuri osa muista kärkihankkeista liittyi raideliikenteen kehittämiseen, joko maan alla tai päällä.

Tärkeätä oli myös huomioida kumipyöräliikenteen rooli.  On utopiaa olettaa että koko Uusimaa tulee jossain vaiheessa raideliikenteen piiriin.  Aiemmin mainittujen ohikulkuteiden lisäksi esim kehä kolmosta ja kehä ykköstä parannetaan.

Paneelikeskustelussa tuli esille varsin erilaiset kannat esim ruuhkamaksuista.  Vihreät ehdottomasti kannattivat, muilta ryhmiltä ei tukea niille löytynyt.  Uusia tapoja liikennehankkeiden rahoittamiseen tosin kaivataan.

Toiveitamme kärkihankkeiden pikaisesta toteutumisesta kävi kyllä suitsemassa liikenne- ja viestintäministeriön kansliapäällikkö Harri Pursiainen, joka totesi että tuskin sitä rahaa valtiolta löytyy tulevaisuudessa sen enempää kuin aiemminkaan.

Toivotaan kuitenkin omille hankkeillemme suotuisaa menestystä!

 

 

8 kommenttia . Avainsanat: helsinki, metropoli, liikenne, julkinen liikenne

Vappua

Perjantai 29.4.2011 klo 16:25 - pk

Kevät on edistynyt vauhdista vaalien jälkeen.  Mökillä telkät ovat vappu.jpgpalanneet, verkkoihin tulee haukia, katiskaan ahvenia, kimalaiset pörräävät ja muutenkin on asiat taas mallillaan.

 

Toivotan teille kaikille hyvää Vappua. Ja tervetuloa huomenna vapun aattona klo 17.45 lakittamaan Aleksis Kiven patsasta Nurmijärven kirkonkylään.  Olen siellä juontamassa tapahtumaa.

13 kommenttia .

Vaalien jälkitunnelmia

Maanantai 18.4.2011 klo 22:58 - pk

Eilisen vaalipäivän jälkeinen päivä on ollut kiireinen. Aamusta alkaen ulkomainosten noutamista, illalla kunnanvaltuuston kyselytuntia johtamassa ja äsken oman valtuustoryhmän ja kunnallisjärjestön johtokunnan yhteinen analyysipalaveri.

Eilinen tulos veti mietteliääksi. Populististen puolueiden esiinmarssi on tapahtunut monessa muussakin maassa, mutta on eilisessä tuloksessa puolueellamme omaakin syytä.

Hallitusvastuussa on unohtunut oma aate ja menty liikaa valtionhoitajaroolin taakse.  Herkkyys aistia kansan mielenliikkeitä on heikentynyt vallantäyteisyydessä.  Hallitusohjelmaan tehdyt kompromissit ja niiden mukainen toiminta ovat vieraannuttaneet kannattajat.

Kun itse analysoin saamaani 949 äänen saalista tein muutamia havaintoja.  Tuntuu siltä, että  kunnallisvaaleissa tyypillinen kannatuslisäni "puolueettomat konservatiivit" valuivat nyt muualle.  Äänestäjissäni on varmaankin suurempi osuus peruskeskustalaisia kuin normaalisti.

Kotikunnan ulkopuolella toiminta oli näennäisestä aktiivisuudesta huolimatta ponnetonta.  Terästystä tarvitaan.

Paljon muutakin tuli mieleen mutta nyt lähden nukkumaan ja valmistautumaan klo 8 alkavaan Kuuma-hallituksen Tuusulassa pidettävään kokoukseen. Sen jälkeen jatkuu vaalimainosten purkushow.

12 kommenttia . Avainsanat: vaalit, äänet, oppositio,

Tää on viimeinen taisto

Lauantai 16.4.2011 klo 10:03 - pk

Otsikko ei viittaa kuuluisaan kalliolaisen kapakan tarjoilijan sanomiseen, jolla hän ilmoitti Taisto Sinisalolle valomerkin lähestymisestä, vaan vaalikampanjan viimeiseen äänestystä edeltävään päivään.

Huomenna äänestäjät tekevät tärkeitä päätöksiä. 

Arvostetaanko Uudellamaalla asumisen suhteen valinnan vapausta vai pakotetaanko kansalaiset erilaisilla haittamaksuilla ja veroilla Helsingin lähiöihin.

Arvostetaanko luonnonläheistä asumista vai tiivistä kerrostaloasumista.

Arvostetaanko avointa kansainvälistä yhteiskuntaa vai sisäänpäin käpertymistä.

Arvostetaanko yhteiskunnassa tasa-arvoa vai eriarvoisuutta ja harvain valtaa.

Arvostetaanko yrittäjyyttä ja työntekoa vai onko suuntaus siihen, ettei kansalaisilla ole omasta toimeentulosta vastuuta olleenkaan.

Vastaavia arvostuskysymyksiä on pilvin pimein.

Mikäli olet seurannut kirjoitteluani tai käynyt vaalikoneellani tiedät varmaan, mitä mieltä minä olen asioista.

Mikäli luotat minun pitkään kokemukseen niin työelämästä kuin yhteisten asioiden hoidosta, kirjoita huomenna vaalilippuun 203. Ja suosittele samaa lähimmäisillesikin.

5 kommenttia . Avainsanat: vaalit, valinnan vapaus, äänestys, keskittäminen

Myös siltarumpuja tarvitaan

Torstai 14.4.2011

Ohessa kirjoitus, mikä julkaistiin paikallislehdissä.  Jutussa mainitaan Nurmijärveläisiä hankkeita, mutta näitä löytyy joka kunnasta.  Porvoosta mm Kuninkaanportin kauppakeskuksen lupa, Hyvinkäällä, Järvenpäässä ja Keravalla pääradan lisäkapasiteetin rakentaminen, Tuusulassa Hyrylän ohikulkutie, Keravalla ja Sipoossa Nikkilä-Kerava välisen rautatien henkilöliikenteelle otto yms yms yms.  Maakunnan etuja tulee puolustaa aktiivisesti, ettei Helsinki hamua kaikkia investointirahoja.

---------------------------------------------------------------

Helsingin media kutsuu siltarumpupoliitikoksi edustajaa, joka ajaa voimakkaasti oman kotiseutunsa asiaa.  Poikkeuksena ovat helsinkiläisten poliitikkojen ajamat asiat, jotka eivät muka ole siltarumpupolitiikkaa, vaan ajavat koko valtakunnan etua.

Olen siltarumpupoliitikko. Minun mielestäni edustajan tulee ajaa omien äänestäjiensä asiaa.  Suuri osa asioista on ideologisia, kuten lapsiperheiden tukeminen, perusturvan kehittäminen ja yrittäjyyden edistäminen, joita kaikkia ajan. Mutta on myös päätöksiä, joilla ohjataan investointeja.  Kansanedustajalla on vaikutusvaltaa talousarvion lisäksi myös ministeriöissä ja maakuntatasolla tapahtuviin päätöksiin.

Minusta Klaukkalan ohikulkutie tulee rakentaa, kunnan urheilutilahankkeisiin tulee saada tukea, Klaukkalan rataa tulee aikaistaa ja maakuntakaavassa tulee kuntaan saada tilaa vaativan kaupan alueita. Kaikki hankkeita, jotka parantavat kuntalaisten palveluja ja liikkumista sekä luovat työpaikkoja ja verotuloja, joilla voidaan kehittää peruspalveluja.

Kommentoi kirjoitusta.

Ei ruuhkamaksuille!

Tiistai 12.4.2011 klo 11:03 - pk

Hämmästyneenä luin tänään ympäristöministeri Paula Lehtomäen maantie.jpgruuhkamaksuja puolustavaa kantaa Hesarista.  Olen sen verran paljon ollut kentällä, että tiedän, että Paula on mielipiteensä kanssa varsin yksin ehdokaskaartissamme.

Itse olen ehdottomasti niitä vastaan.  Niin kauan, kuin meillä kehyskuntien asukkailla ei ole toimivia julkisen liikenteen palveluja on turha luoda tuollaisia pakkorahastuselementtejä. Ennen vanhaan meitä maalaisia verotettiin Töölössä Tullinpuomin kohdalla, nyt se tapahtuisi jo aiemmin.

Tietosuoja-asiamies Aarnio, joka yksisilmäisine kannanottoineen on paljon hidastanut yhteiskunnan kehittämistä osui poikkeuksellisesti oikeaan tuomitessaan suunnitellun satelliittipaikantamiseen perustuvan tiemaksujen perinnän.  Emme tarvitse mitään Isoveli valvoo -järjestelmää yhteiskuntaamme.  Mistä ihmeestä liikenneviraston työryhmälle tulikaan tuollainen George Orwellmainen ajatus päähän.

Ymmärrän ruuhkamaksut suurkaupungeissa, missä on toimiva joukkoliikenne ja todelliset ruuhkat.  Täällä ruuhkaksi kutsutaan ilmiötä, joka on Helsingin sisääntuloväylillä tunnin verran aamusta ja jonka syntymisen pääsyinä on Helsingin omat katuverkon käytön rajoittamistoimenpiteet.

Ei täällä kehyskunnissa ole ruuhkia.  Tänään ajaessani Klaukkalasta Palojoen kautta toiseen kasvukeskukseen Hyrylään vastaan tuli parikymmentä autoa. Hyvä kun näkivät toisiaan edes peltoaukeilla. Ala siinä sitten niitä verottamaan!

Mikäli haluatte varmistua siitä, että äänenne menee varmasti ruuhkamaksuja vastaan, tervetuloa äänestyspaikoille kirjoittamaan lipukkeeseen 203.

5 kommenttia . Avainsanat: ruuhkamaksut, liikenne, tiet, rautatiet

Uusimaa tutuksi

Keskiviikko 6.4.2011 klo 18:24 - pk

Tänään alkoi ennakkoäänestys ja vaalikampanja on hektisimmissä vaiheessaan.  Viime viikot ovat sujuneet maakuntamatkailussa tavaten uusmaalaisia turuilla ja turuilla.

Eilen kampanja-autoni vieraili Pornaisissa, Keravalla, Järvenpäässä, Tuusulassa, Hyvinkäällä ja Vihdissä. Tänään vuorossa olivat Vihdin Nummela, Lohja, Raaseporin Karjaa, Karjalohja sekä Nummi-Pusulan molemmat kuntakeskukset.  Vaalijulisteeni ilmestyivät myös Sammattiin.

Sää muodostaa puitteet kierroksen onnistumiselle.  Eilen oli mitä kaunein kevätpäivä, aurinko paistoi ja hanget sulivat silmissä. Ja ihmiset olivat iloisella mielellä.

Tänään taas vettä tuli tihuuttamalla lähes koko päivän.  Sumua oli konsanaan kuin kunnallisvaalien aikaan loppusyksystä. Ihmisiäkin oli liikkeellä eilistä vähemmän. Onneksi sateessakin oli taukonsa ja mm Karjaalla oli päiväsaikaan väkeä runsaasti liikkeellä.

Erityinen kiitos tämän päivän kanssamatkustajilleni.  Tatu Vanhanen toi pitkän puoluetyön tuomaa kokemusta kierrokselle. Hän itse oli ehdokkaana vuonna 1951, eli 60-vuotta sitten! Tatulla on valtava määrä tietoa ja tutkijana osuvaa analyysia asioista. Tatun poika Matti teki loistavan urakan pääministerinä luoviessaan Suomen laman ylitse.

Toinen tukipylväs kiertueella on ollut Handolinin Kirsti, jolla on laaja kontaktiverkko maakunnassa.  Hän kun on ollut nuoresta iästä huolimatta jo pitkään keskustan toiminnassa aina NKL-ajoista alkaen.  Nykyisin hän on mm kunnanhallituksen varapuheenjohtajana.  Viime eduskuntavaaleissa hän oli Vanhasen Merjan vaalipäällikkönä - tuloksena Merjalle ensimmäinen varasija Helsingin vaalipiirissä.

Huomenna kierros jatkuu Nummelassa, Vihdissä ja Karkkilassa. Mukaan mahtuu, kun ilmoittautuu minulle vaikka sähköpostissa.

Pääteemat torikeskusteluissa ovat veropolitiikka, Euromaiden ongelmat, eläkkeiden pienuus ja nuorten syrjäytyminen.  Monta hyvää evästystä on tullut eduskuntauralle.

Kiitän jo nyt minua äänestäneitä ja kehoitan muitakin tekemään vastuullisen valinnan - kirjoittamaan äänestyslipukkeeseen 203.

 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: uusimaa, maakunta, vaalit, äänestäjät

Omakotiasujan ahdingosta

Lauantai 19.3.2011 klo 9:54 - pk

Viime aikojen metropolikeskustelussa on etenkin Helsingin omakotitalo2.jpgkokoomuslaiset ja vihreät ottaneet kannan, että kehäkolmosen ulkopuolista rakentamista tulisi rajoittaa voimakkaasti.  Erityisesti asuntoministeri Jan Vapaavuori on hallinnonalallaan tuonut esille näitä ajatuksia.  Samoin Osmo Soininvaara on voimakkaan keskittämisen kannalla.

Kuitenkin suomalaisista Sitran tutkimuksen mukaan 88% kannattaa oikeutta valita oma asuinpaikkansa.  Tutkimukset myös osoittavat sen, että suomalaiset haluavat asua väljästi ja luonnonläheisesti.  Onnellisuustutkimukset taas ovat osoittaneet että ns kehyskuntien ihmiset ovat onnellisempia ja tyytyväisempiä kuin Helsingin asukkaat.  Edellä mainittujen keskittämispoliitikkojen opit eivät siis lähde tutkimustiedosta vaan pelkästä valtapolitiikasta. 

Kehyskunnissa sekä Vantaan ja Espoon kehäkolmosen ulkopuolisilla alueilla tyypillisin asuntomuoto on pientalo.  Pientalojen asukkaita on rankaistu viime vuosina erityisesti energiaverojen ja kiinteistöverojen korotuksilla.  Prosentuaalisesti nämä korotukset ovat aivan toista luokkaa kuin julkisuudessa esillä olevat tulo- tai pääomaverojen muutokset.

Kiinteistöveroissa valtiovalta säätää liikkumavaran, jonka sisällä kunnat tekevät omat päätöksensä.  Valitettavan usein kunnat ovat käyttäneet valtaansa raskaalla kädellä ja veroissa liikutaan haitarin ylätasolla. Kehyskunnissa erityisesti SDP on ollut ajamassa näitä korotuksia.

Energiaverojen muutoksilla on ollut toisaalta kansantaloudellisia tavoitteita, toisaalta energian säästöön liittyviä tavoitteita.  Jokainen sähkölaskuaan tarkkaan lukeva voi kuitenkin todeta että nyt ollaan kipurajalla.  Sen verran rajuja muutokset ovat olleet.  Lisäsuolansa tähän tuovat vielä etäluettavat sähkömittarit, joiden syystä siirrytään tasatuista laskuista todellisen kulutuksen mukaiseen laskutukseen.  Toivomme leutoja talvia!

Rakentamisessa ollaan kiristämässä määräyksiä rajua vauhtia.  Ilmastonmuutos keppihevosena ollaan tuomassa sen laatuisia muutosmääräyksiä, mitä ei ole missään edes kokeiltu.  Pahimmillaan voi olla niin, että parinkymmenen vuoden jälkeen kirotaan yleisesti Vapaavuoren ministeriajan homeisia umpiotaloja.  Rakennusteollisuus on tästä virkamiehiä varoitellut jo kotvan aikaa.  On arvioitu, että vuoden 2005 jälkeen tehdyt määräykset ja nyt pitkällä valmistelussa olevat määräykset nostavat omakotitalon rakentamisen hintaa 25-30 %:ia. Ihan järkyttävä luku.

Toivotaan seuraavaan eduskuntaan kansanedustajia, jotka tuntevat keskivertosuomalaisen arkirealismin. 

 

 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: omakotitalo, energia, kiinteistöverotus, rakentamismääräykset

Vaalikampanjan TV-mainonnan 1. osan ohjelma-ajat

Torstai 10.3.2011 klo 22:23 - pk

Vaalikampanjani TV-mainonnan 1. osan ohjelma-ajat

10.3. klo 08.00 Huomenta Suomi

10.3. klo 19.20 Päivän sää

11.3. klo 08.00 Huomenta Suomi

11.3. klo 21.00 Kallista Kipua

12.3. klo 16.30 Salatut elämät

12.3. klo 22.30 Dante´s Peak

13.3. klo 17.00 Perhesiteet

13.3. klo 21.00 Tappajan näköinen mies

14.3. klo 06.25 Huomenta Suomi

14.3. klo 19.30 Salatut elämät

14.3. klo 22.35 Trauma

15.3. klo 22.25 Tulosruutu

15.3. klo 23.35 Tappajan näköinen mies

16.3. klo 09.25 Studio 55

16.3. klo 20.00 Bonnierin journalistipalkinto

2 kommenttia .

Vapaaehtoistyön arvostus ei saa jäädä vain juhlapuheisiin

Torstai 10.3.2011 klo 9:49 - pk

Kuluva vuosi 2011 on nimetty EU:n vapaaehtoistoiminnan teemavuodeksi teemana ”Vapaaehtoisena vaikutat”.vpk.jpg

Teemavuoden tavoitteena on edistää vapaaehtoistyötä, lisätä sen arvostusta ja houkutella mukaan uusia vapaaehtoisia.  Vapaaehtoistyöllä on suuri merkitys niin kansainvälisessä toiminnassa kuin pienyhteisöissä.  Varsin suuri osa esimerkiksi kehitysmaiden avustustoiminnasta on vapaaehtoistyötä.

Nykyisin joka kolmas suomalainen tekee jotain vapaaehtoistyötä. Vapaaehtoistyötä tekeviä järjestöjä ja yhdistyksiä on lukuisia. Ja vapaaehtoistyötä tehdään monella eri sektorilla.

Sosiaalisektorilla tehtävän vapaaehtoistyön merkitys korostuu jatkuvasti kansan ikääntyessä.  Vaikkei vapaaehtoistoiminnan vastuulle voikaan sälyttää varsinaista hoiva- ja sosiaalityöstä on siitä suuri apu. Ja merkittävää on, että siitä on apua sekä autettavalle että auttajalle.  Ei ole myöskään taloudellisesti merkityksetöntä mikäli yhä useampi eläkeläinen osallistuu vapaaehtoistyöhön.  Helsingin Sanomien mukaan eläkeläisten vapaaehtoistyön arvo rahassa mitattuna lähestyy miljardia euroa vuositasolla. 

Vapaaehtoistyötä ei kuitenkaan aina kohdella asiallisesti. Tuntuu että virkamies edesauttaa toista virkamiestä vapaaehtoistoiminnan kustannuksella.  Esimerkki tästä on VPK eli vapaapalokuntatoiminnan toimintaedellytysten kaventaminen.   Toiminta on kaikissa suhteissa erittäin kannatettavaa ja edistettävää. Varsinaisen pelastustehtävien lisäksi vapaapalokunnat tarjoavat laajalti harrastusmahdollisuuksia esimerkiksi nuorille ja naisille. Harjoitukset tarjoavat älyllisiä ja fyysisiä haasteita ja VPK-aate on erittäin yhteisöllistä.

Kuitenkin vapaapalokuntien toimintaa ollaan rajaamassa omassa kunnassammekin.  Lainsäädäntöön perustuen pelastuslaitos on ohjannut hälytystehtäviä aiempaa enemmän vakinaisille palokunnille, joita ylläpidetään meidän verovaroilla.  Vapaaehtoispohjalla ja pienille korvauksilla toimivia vapaapalokuntia kutsutaan nykyisin hälytystehtäviin aiempaa harvemmin.  Ongelma on kahdenlainen.  Tulipalon syttyessä hengenvaara on kiinni usein minuuteista ja sekunneista.  Siksi onkin täysin käsittämätöntä, että esimerkiksi Röykkään ja Lepsämään kutsutaan ensin ammattipalokunta Nurmijärveltä tai usein Vantaankoskelta.  Aiemmin kutsu tuli Perttulan VPK:lle, joka on varmasti nopeammin perillä kuin muualta tulevat. Myös Metsäkylän VPK:n toimintavalmius on varsin hyvällä tasolla.

Tämä nykyinen käytäntö voi johtaa siihen, että todellisten pelastustehtävien jäädessä minimiin taito ja ennen kaikkea sitoutuminen vapaapalokuntatoimintaan heikkenee.  Veepeekoolaisille on tarjolla muitakin harrastusmahdollisuuksia, joissa pääsee harjoittelun lisäksi myös toimimaan.  Aiempi toimintamalli tulee palauttaa!

2 kommenttia . Avainsanat: vapaaehtoistyö, VPK, virkamiehet, sosiaalisektori,

Maaseutu arvossaan

Keskiviikko 9.3.2011 klo 10:54 - pk

Osallistuin eilen Helsingissä järjestettyyn maaseutuparlamenttiin.  maaseutu.jpgParlamentissa oli Anttilan ja Pekkarisen ministeripuheenvuorojen lisäksi erittäin hyvä paneeli, jossa poliitikot, tutkijat ja maaseutu-sekä kyläaktiivit esittivät lääkkeitä maaseudun kehittämiseen.

Maaseutu kaiken kaikkiaan on nyt POP. Maaseutuun ja maaseudulla asumiseen myönteisesti suhtautuvien osuus on noussut selvästi.  Kaiken kaikkiaan minunkin hellimä asumisen vapaus on arvossaan. SITRAn tutkimuksen 88 % suomalaisista kannattaa ajatusta, että kansalainen saa itse valita asuinpaikkansa.  Taitaa olla kylmä tieto Kokoomuksen Vapaavuorelle ja Vihreiden Soininvaaralle sekä muille pakkokeskittäjille.

Maaseudun haasteet ovat muuta yhteiskuntaa vaativammat.  Väestön ikääntyminen rassaa ennen kaikkea harvaanasuttua Suomea.  Toisaalta maaseudun tarjoama väljyys, puhtaus, maisematekijät ja sosiaalinen verkosto koetaan erityisen houkuttelevina.  Useiden valtion palvelujen karatessa asutuskeskuksiin ja siirtyessä verkkoon tulee peruspalveluista pitää huolta. 

Kyläkoululla nähdään vielä aiempaakin tärkeämpi rooli maaseudun ylläpitäjänä.  Kyläkoulujen tehtävä on varsin erilainen kuin kaupunkien koulujen. Ne toimivat kylän keskipisteenä jossa parhaimmillaan on toimintaa aamusta myöhään iltaan läpi viikon. 

Maaseutuyrittäminen on monitahoista.  Alkutuotannon ohella matkailulla on merkitystä jo nykyisin.

Yritystoiminnalle maaseutu tarjoaa hyviä mahdollisuuksia.  Jo nykyisinkin innovaatioita syntyy maaseudulla itseasiassa enemmän kuin kaupungeissa väestöön suhteutettuna.  Maaseudun yrittäjyyden edellytyksiä luonnollisesti tulee kehittää.

Näitä kehittämiskohteita ovat ensinnäkin alemman tason tiestön ylläpito sekä laajakaistojen rakentaminen.  Eri toimijoiden neuvontapalveluilla on tärkeä rooli, samoin yrittäjien verkostoitumisella. Yhteisöllisellä yrittämisellä voi olla tärkeäkin rooli - onhan osuustoiminta -aatekin ollut vahvana kautta aikojen ennen kaikkea maaseudulla. Myös oikeiden yrittäjätyyppien etsiminen olisi järkevää.  Kyllä niitä Lillbackoja, Keskisiä ja Vidgrenejä löytyy joka paikasta.

Yhä jatkuva kansainvälistyminen nostaa myös maaseudun arvoa. Suomen maaseutu tarjoaa puhdasta luontoa ja hiljaisuutta.  Lähiruoan  ja luomun merkitys kasvaa koko ajan. Suomen mineraaleiltaan rikas maaperä luo uutta vaurautta moneen osaan maata. 

Maaseudun Tulevaisuus on muutakin kuin lehti!

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: maaseutu, kylät, koulut, yrittäminen, innovaatiot

Muuntorangaistuksen poisto väärä päätös

Maanantai 7.3.2011 klo 8:16 - pk

Toissa vuonna tehtiin lainsäädäntöön muutos, joka edusti vihreiden maailmanparantamisfilosofiaa parhaimmillaan.  Oikeusministeri Tuija Brax (vihreät) jyräsi päätöksen, jolla poistettiin ns muuntorangaistus.  Aiemmin lievistä rikoksista saadut sakkotuomiot muutettiin vankeudeksi, mikäli kyseisiä sakkoja ei maksettu. 

Muuntorangaistuksen poistuminen on selvästi johtanut myymälävarkauksien ja vastaavien rikosten räjähdysmäiseen kasvuun, on vähentänyt sakkojen kautta saatavia verotuloja uutisten mukaan kymmenen miljoonaa euroa ja tehnyt eräällä tavalla rikollisuudesta hyväksyttävän.

Monet ammattirikolliset, jotka ovat osanneet piilottaa omaisuutensa ulosottoviranomaisilta selviävät päivittäisistä välttämättömyyshankinnoista ilmaisesti.  Ruoat kaupasta, viinat alkosta, merkkivaatteet stockalta ja bensat itsepalvelumittareista eikä Visa vingu, korkeintaan varashälyttimet. Ja kassahenkilöiden turvallisuutta uhkaillaan.  Röyhkeydellä pärjää hyvin.

Sen sijaan kunnialliset veronmaksajat maksavat nämäkin kaupalle ja yhteiskunnalle koituvat kulut.

Merkittävänä pidän myös lain moraalisia vaikutuksia nuorisolle.  Lakimuutos antaa täysin väärän signaaliin siitä, mikä on yhteiskunnan tahtotila.

Brax on mainostanut, että uudistus on ollut loistava, koska vankeinhoidon kustannukset ovat laskeneet.  Totta ihmeessä ne ovat laskeneet kun rikollisten annetaan olla vapaana.

Tiedän että lakia synnytettäessä sitä vastaan oli valiokuntakäsittelyssä suuri osa jäsenistä.  Valitettavasti hallituksessa sektoriministeri voi jyrätä älyttömiäkin päätöksiä. Toivottavasti vihreitä ei nähdä seuraavassa hallituksessa mikäli heillä on vastaavia päätöksiä varastossa.

1 kommentti . Avainsanat: sakko, vankeus, muuntorangaistus, vihreät, näpistys, varkaus

Turismia sodan varjossa

Sunnuntai 6.3.2011 klo 19:22 - pk

tornista_hautmaa_ja_kaup.jpgKuuntelin äsken lenkillä Yleltä kulttuurimatkailuohjelmaa, jossa puhuttiin mm sotaturismista.  Eli matkoista jotka suuntautuvat joko sodan keskellä tai maahan jossa sota on loppunut vastíkään.  Ajatus kuulostaa absurdilta mutta kyseinen keskustelu toi kuitenkin mieleen muutamia viime vuoden matkojani.

Kävimme viime keväänä tapaamassa erästä tuttua suomalaista naisjuristia Sarajevossa. Hän toimii siellä EU:n rahoittamassa hankkeessa konsultoimassa maan eli Bosnia-Herzegovinan vankilaolojen järjestämisestä.  Kaupungissa tulee jatkuvasti vastaan puolentoistakymmentä vuotta sitten käydyn sodan ja usean vuoden piirityksen jättämät jäljet vastaan. Ne näkyvät kaduilla ja taloissa luodin- ja kranaatinjälkinä.  Ja ne näkyvät ennen kaikkea ihmisten kasvoissa ja kuuluvat tarinoissa. Järkyttävää.

Toinen viime kesänä tehty matka suuntautui Laatokan Karjalaan. Vaikka siellä sota loppui jo yli 65 vuotta sitten on senkin jäljet näkyvissä.  Useassa paikassa talot olivat tarkalleen siinä kunnossa, kun ne olivat meiltä suomalaisilta jääneet. Uutta kestävää ei ollut rakennettu nimeksikään. Metsistä löytyi juoksuhaudat, korsut ja piikkilankaesteet.  Näkyi jäljet siitä, kun kaikki on jätetty rempalleen eikä mistään, etenkään yhteisestä kukaan pidä huolta.

Kyllä Suomi on hieno maa asua!

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: matkailu, sota, Sarajevo

« Uudemmat kirjoituksetVanhemmat kirjoitukset »